Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Feministiskt initiativ fördömer mordet på Mahsa Amini

24 september 2022

Den 16 september dog den 22-åriga kurdiska Mahsa Jina Amini några dagar efter att hon blivit gripen av “moralpolisen” i Iran. Hon anklagades för att ha brutit mot Irans slöjtvång. Vid gripande den 13 september var Mahsa misshandlad när hon fördes till Vozara-fängelset i Teheran. Timmar senare fördes hon till sjukhuset eftersom hon föll i koma när hon var frihetsberövad.

Dessa förkastliga handlingar markerade början på en våg av protester som spred sig över hela landet där tusentals demonstranter protesterar för att detta mord inte ska gå ostraffat. Amnesty International.

Den välkända människorättsorganisationen Amnesty International rapporterar att de iranska myndigheterna har svarat med en mycket hög nivå av våld, skjutit mot demonstranter och dödat ett stort antal människor medan hundratals har skadats. De har också verifierat att de statliga säkerhetsstyrkorna har använt illegala vapen som hagelgevär och andra vapen som skjuter metallpellets. Enligt statliga iranska uppgifter är antalet dödade hittills 35, medan det verkliga antalet sannolikt är betydligt fler.

Feministiskt initiativ står i solidaritet med det iranska folket och fördömer i de starkaste ordalag Mahsas mord samt användningen av våld mot demonstranterna som med rätt protesterar mot detta förkastliga mord. Våldet mot kvinnor är en global angelägenhet, en pandemi, där aktivister dagligen leder kampen för kvinnors mänskliga rättigheter och lika värde. Det är inga orimliga krav våra systrar i Iran kämpar för.

Feministiskt initiativ stödjer den globala kamp som kvinnor för över hela världen och speciellt nu i Iran där staten bortser från kvinnors rätt över sin egen klädsel och sin egen kropp. Vi uppmanar den svenska regeringen att uttrycka en stark protest till den iranska regeringen genom lämpliga kanaler för mordet på Mahsa och demonstranterna som fallit för säkerhetsstyrkornas vilda våld.

Feministiskt initiativ stödjer manifestationerna som här i Sverige genomförs för att stödja protesterna i Iran. Därför vi vill uppmana de som vill att vara med på demonstrationer som kommer att äga rum i olika städer som i Stockholm lördagen den 24/9 kl. 17 på Sergels torg och i Malmö samma dag kl. 16 på Möllevångstorget. I Göteborg hålls den demonstration på Gustaf Adolfs Torg kl 14 imorgon, söndagen 25/9.

Även i Lund anordnas en demonstration kl 16 på söndagen, här hittar du länk till ett event för detta:
https://facebook.com/events/s/solidaritet-med-irans-kvinnor/797815568128685/

 

 

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik