Partiledare

Agnes Lundgren och Luis Lineo valdes till partiledare av partikongressen 2023 och leder nu Feministiskt initiativ framåt tillsammans med den nyvalda partistyrelsen.

Agnes Lundgren och Luis Lineo valdes till partiledare av partikongressen 2023 och leder nu Feministiskt initiativ framåt tillsammans med den nyvalda partistyrelsen.

Agnes Lundgren är 37 år och boende i Visby, på Gotland. Hon har tidigare arbetat som politisk sekreterare och ombudsperson för Fi Gotland samt suttit som ersättare i Gotlands regionstyrelse för Fi och kandiderade även för Fi i riksdagsvalet 2022. Agnes har studerat till förskolelärare och därtill gått flera konstutbildningar samt utbildat sig inom dans och scenisk gestaltning. I sitt nuvarande arbete som spelledare för rollspel leder hon och engagerar de deltagande barnen på ett inkluderande sätt.

När jag funderade på om jag skulle kandidera till partiledarposten tänkte jag på mitt första minne som barn från 1 maj-tåget med mamma och morfar, jag tänker på hur jag vill se tillbaka på mitt liv som 100-åring och jag tänkte på vad Pippi skulle säga: ”Det här har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert”. Jag tar kongressen och medlemmarnas förtroende på största möjliga allvar och kommer göra allt jag kan för Feministiskt initiativ. Mycket står på sin spets just nu i omvärlden och Fi behövs kanske mer än någonsin. Nu behöver vi samla dom goda krafterna i samhället och tillsammans fokusera på de stora målen, mot antirasism och våld, för fred, feminism, hållbarhet, rättvisa och allas lika rätt.

Luis Lineo är 48 år och boende i Stockholm. Luis är född och uppvuxen i Ukraina och flyttade till Sverige som tonåring med sin chilenska mamma och syster. Luis har många olika engagemang i Feministiskt initiativ bakom sig. Han var riksdagskandidat för Feministiskt initiativ 2018 och 2022 och har varit representant på både kommunal och regional nivå i Stockholm. Luis är idag säkerhetspolitisk talesperson för Fi och har suttit i partistyrelsen sedan 2019, sedan våren 2022 har han också haft uppdraget som partisekreterare. Idag arbetar Luis som verksamhetsutvecklare på Mediehuset Fanzingo och på MenEngage Europe-sekretariatet. Luis har arbetat med unga människor i utsatta områden samt med våldsprevention och jämställdhetsfrågor med killar i snart 20 år.

Jag är ödmjuk inför mitt nya uppdrag som partiledare för Feministiskt initiativ. Feminismen har för mig varit en frigörelse och jag är helt säker på att det är tack vare feminismen jag idag, som man, har så fina relationer i mitt liv. Jag har länge arbetat för att män ska ta mer ansvar i kampen mot våld och för mer jämställdhet och jämlikhet och det kommer jag fortsätta med som partiledare för Fi. Jag ser fram emot att komma ut och träffa människor på gator och torg och berätta vad vår inkluderande feminism handlar om. Det är dags att vända den politiska utvecklingen och här har Fi en viktig roll, både i parlamentarismen, aktivismen och folkbildningen.