Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Sex månader av krig i Ukraina. Nu på en på riktigt feministiskt utrikes- och säkerhetspolitik!

24 augusti 2022

Idag 24 augusti är det sex månader sedan Ryssland invaderade Ukraina. I sex månader har människor genomlidit urskillningslösa attacker, övergrepp, extremt våld och bombningar. Över två tredjedelar av Ukrainas barn har tvingats på flykt. Det är civilbefolkningen, särskilt kvinnor och barn, som drabbas av kriget vilket också Amnesty påpekat. Feministiskt initiativ fördömer å det starkaste Rysslands invadering av Ukraina, skickar vårt medmänskliga stöd till krigets offer och kräver att alla parter respekterar internationell rätt.

Vi fördömer också att militarism ännu en gång prioriteras över mänsklig säkerhet. Det är häpnadsväckande hur det alltid finns pengar för att öka den militära kapaciteten samtidigt som vitala samhällsfunktioner som vård- och omsorg, skolan och radikala åtgärder mot klimatförändringarna inte får det stöd de behöver. Feministiskt initiativ vill att Sverige stoppar all vår vapenexport! I stället för att trappa upp konflikten måste hela världen inrikta sina resurser på att trycka på parterna att sätta sig vid förhandlingsbordet med kravet att Ryssland stoppar invasionen. Sverige måste stå upp för fred och diplomati.

Vi måste också lyfta blicken och utvärdera oss själva och vår dubbelmoral på mer än ett plan. Sedan krigets start har Sverige och andra länder inom EU bemött människor på flykt från Ukraina på ett helt annorlunda sätt än människor med icke-vita kroppar från andra länder. Asylrätten är just det – en rättighet – en rättighet som gäller ALLA människor. Vidare måste Sverige tydligt stå upp mot Israels invasion av Palestina, och Marockos invasion av Västsahara, precis på samma sätt som vi gör mot Rysslands invasion av Ukraina. Global solidaritet. Ingen är fri förrän alla är fria.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik