Luis Lineo, Säkerhetspolitisk talesperson och partistyrelseledamot

Nu kraftsamlar vi emot militarism, nationalism och NATO

26 augusti 2018

Min erfarenhet av Tjernobyl är en av anledningarna till varför jag valt att engagera mig politiskt och, inte minst, partipolitiskt i Feministiskt initiativ. Vi prioriterar mänsklig säkerhet och vill att Sverige skriver under FN-konventionen för ett kärnvapenförbud omedelbart. Vi ska sätta press i riksdagen så att alla fredliga krafter kan kraftsamla emot militarismen, nationalismen och inte minst kärnvapenalliansen NATO.

15 dagar till valet. Dag 85 på promenaden mot riksdagen.
(Reds anm: Följ Luis på Facebook där han bland annat lägger upp en film om dagen inför valet.)

För 32 år sen var jag med om kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i före detta Sovjetunionen. Jag bodde med min familj cirka 15 mil från kärnkraftsolyckan och efter ungefär en vecka evakuerades hela min skola till Krim. Jag fick vara ifrån min mamma och syster i nästan två månader.

Det jag var med om är i inte ens i närheten av det som händer om en kärnvapenmissil detonerar. Då blir det ond bråd död för många människor och vi riskerar utplåna hela jorden om något land får för sig att använda kärnvapen.

Min erfarenhet av kärnkraftsolyckan är kanske ytterligare en av anledningarna till varför jag valt att engagera mig politiskt och, inte minst, partipolitiskt i Feministiskt initiativ.

Blandningen av nationalism, militarism och destruktiva manlighetsnormer som vi ser prov på i dagens värld bildar en farlig cocktail som kan riskera att utplåna hela vår civilisation.

Igår höll jag ett tal på Sergels torg på manifestationen ”Förbjud kärnvapen – Skriv på FN-konventionen!” som Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet och Kvinnor för fred arrangerade.

Jag sa bland annat att vi i Fi prioriterar mänsklig säkerhet – i alla lägen. Blandningen av nationalism, militarism och destruktiva manlighetsnormer som vi ser prov på i dagens värld bildar en farlig cocktail som kan riskera att utplåna hela vår civilisation på grund av kärnvapen, det ultimata vapnet som flera auktoritära nationer sitter på.

I dessa valtider är det viktigare än någonsin att alla fredliga krafter kraftsamlar i riksdagen emot militarism, nationalism och inte minst kärnvapenalliansen NATO. Vi måste sätta press på Socialdemokraterna för att skriva under och ratificera FN-konventionen för ett kärnvapenförbud. Vill du vara säker på att det sker med större kraft? Rösta rosa i valet!

I dessa valtider är det viktigare än någonsin att alla fredliga krafter kraftsamlar i riksdagen emot militarism, nationalism och inte minst kärnvapenalliansen NATO.

 

#röstarosa2018 #jagröstarrosa #röstamermänskligt #förbjudkärnvapen#banthenukes #ican #val2018 #valet2018 #tjernobyl #mänskligsäkerhet#mänsansvar #klartvikan #fi #feministisktinitiativ

Den här texten är först publicerad på Luis Facebooksida 2018-08-25 liksom filmen nedan.

Luis film ”Tjernobyl, mänsklig säkerhet och förbjud kärnvapen!”

TJERNOBYL, MÄNSKLIG SÄKERHET OCH FÖRBJUD KÄRNVAPEN!15 dagar till valet. Dag 85 på promenaden mot riksdagen.För 32 år sen var jag med om kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i fd Sovjet. Jag bodde med min familj cirka 15 mil från kärnkraftsolyckan och efter ungefär en vecka evakuerades hela min skola till Krim. Jag fick vara ifrån min mamma och syster i nästan två månader.Det jag var med om är i inte ens i närheten av det som händer om en kärnvapenmissil detonerar. Då blir det ond brodd död för många människor och vi riskerar utplåna hela gjorden om något land får för sig att använda kärnvapen. Min erfarenhet av kärnkraftsolyckan är kanske ytterligare en av anledningarna till varför jag valt att engagera mig politiskt och inte minst partipolitiskt i Feministiskt initiativ.Idag höll jag ett tal på Sergels torg på manifestationen ”Förbjud kärnvapen – Skriv på FN-konventionen!” som @ikff_sverige (Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet) och @kvinnorforfred arrangerade.Jag sa bland annat att vi i Fi prioriterar Mänsklig säkerhet – i alla lägen. Blandningen av nationalism, militarism och destruktiva manlighetsnormer som vi ser prov på i dagens värld bildar en farlig cocktail som kan riskera att utplåna hela vår civilisation pga kärnvapen, det ultimata vapnet som flera auktoritära nationer sitter på.I dessa valtider är det viktigare än någonsin att alla fredliga krafter kraftsamlar i riksdagen mot militarism, nationalism och inte minst kärnvapenalliansen NATO.Vi måste sätta press på @socialdemokraternas för att skriva under och ratificera FN konventionen för ett kärnvapenförbud. Vill du vara säker på att det sker med större kraft? Rösta rosa i valet!#röstarosa2018 #jagröstarrosa #röstamermänskligt #förbjudkärnvapen #banthenukes #ican #val2018 #valet2018 #tjernobyl #mänskligsäkerhet #mänsansvar #klartvikan #fi #feministisktinitiativ

Publicerat av Luis Lineo Lördag 25 augusti 2018

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik