Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

1 november 2022

Valresultatet i Brasilen är klart och Feministiskt initiativ är glada över resultatet!

Luiz Inácio Lula da Silva från ”Partido dos Trabalhadores” (PT) har vunnit över Jair Messias Bolsonaro, tidigare yrkesmilitär, fallskärmsjägare med kaptens grad och som varit Brasiliens president de senaste fyra åren. Vi kan konstatera att den progressiva delen av politiken lyckats samla de demokratiska krafterna och vunnit över fascismen i Brasilien. 

 

Faran är dock inte över. Högerextrema krafter är på offensiven och demokratin fortsätter vara under attack. Organisationer som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter behöver fördjupa sitt arbete för att kämpa mot rasism, nationalism, homo- och transfobi samt mot en extremt konservativ syn av världen. Dessa tendenser uppmuntras från priviligierade grupper i det brasilianska samhället. Det internationella samfundet måste därför ta sitt ansvar och markera mot dessa mäktiga ekonomiska grupper som vill leda samhället mot fascismen.

 

Världen hoppas att den nya presidenten kommer att genomföra de utlovade planerna för att minska de stora sociala klyftorna som finns i det brasilianska samhället, vilket kan sätta landet på vägen för jämlikhet och jämställdhet och för att stoppa förstörelsen av Amazonas regnskog.

 

Feministiskt initiativ är glada över valresultat och står i solidaritet med folkliga krafter och andra demokratiska organisationer, speciellt kvinno- och HBTQ-organisationer,  fackföreningar, urfolksrörelsen och andra från det civila samhället som nu mer än någonsin behöver stå enade mot patriarkatet, rasismen, nationalismen och fascismen. Nu hoppas vi att  att jämlikhet, jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter ska ta plats i Brasilien.

 

 

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik