We just want to live – en film av Narcisa Genesa Ion och Elin Bååth

29 juni 2015

Genesa reste från Rumänien som 18-åring till Sverige i hopp om att kunna få ett bättre liv. En dag när hon sitter på gatan i Visby ser hon en svensk ung kvinna som delar ut flyers om en Soraya Post. Det är Elin, en ung Komvux-lärare som arbetar för Feministiskt Initiativ i EU-valet. Sakta börjar en ovanlig vänskap formas. Det här är filmen om två systrar, födda i olika länder och i helt olika verkligheter.

FI anordnade på Roxy, Folkets Bio i Visby, en fullsatt premiärfilmvisning av filmen We just want to Live som start på Almedalsveckan. En unik film, en dokumentär som från insidan skildrar hur två unga kvinnor möts och reflekterar över sina drömmar. Inspelad på plats i Visby och i Rumänien.

Film: ”We just want to live” av Narcisa Genesa Ion och Elin Bååth
Längd: 30 min
Musik: Annika Wisén
Stöd: Film på Gotland
www.wejustwanttolive.se
Moderator för eftersamtal var Lise Tunegård, FI Gotland
och nätverket Gotland Solidaritet.

Genesa har varit i Sverige i 2 år när hon kommer till Visby. Hon har fått ihop lite pengar och har lärt sig lite engelska på egen hand. Hon har en otrygg situation på gatorna i Sverige, och hon vet inte alltid var hon kan sova. Men hon har en dröm. Hon försöker spara undan pengar för att kunna hjälpa till att bygga ett hus till sig och sin familj hemma i Rumänien. För hemma lever hennes släkt i total fattigdom, i en by långt ifrån asfaltsvägarna. Hennes gamla mor bor i två små rum, utan varken kök eller toalett.

Elin arbetar som lärare på Komvux, men är också ordförande för det då nybildade FI Gotland. Hon är 34 år och hon bär med sig minnen från sin resa till Rumänien 2005. Då blev fattigdomen för mycket, Elin kunde inte få ihop hur klyftorna kunde vara så stora och ville mest glömma den resan. Hennes första tanke vid mötet i Visby blir: ”Nu är det här, nu kan jag inte gömma mig längre.”

”We just want to live” skildrar effekten av Genesas och Elins vänskap. Den visar skillnaden mellan Elins trygga hem i Visby, och förhållanden i bergsbyn Troislav, där enkla stenhus klättrar på en lerig slänt. Men den visar också på hur glädje och enkla ting finns kvar även här, i Europas allra fattigaste förhållanden. När Genesa kommer tillbaks till sin familj kan hon med pengarna hon tjänat ihop i Sverige köpa mat till en enkel påskfest. Hon säger att det är viktigt att kunna bjuda sin gäst från Sverige, och hennes bror har snickrat ihop en enkel toalett för det speciella besöket.

Bååth
Vill du se filmen?

Genesa & Elin erbjuder alla FI:s lokalföreningar att se filmen,
antingen själva eller som en visning för allmänheten.
Mejla [email protected] för att ordna en visning.
Även andra är välkomna att höra av sig. Redan nästa vecka visas filmen på
Fenix Kulturhus, Visby och förhoppningsvis sen i Högdalen, Stockholm.

– Det var inte lätt att göra den här filmen, säger Elin i samtalet efteråt. Ingen av oss har gjort film innan. Det var när Genesa frågade mig om jag vill åka med hem till hennes familj som jag började tänka på att det här borde dokumenteras. Och sen växte det, både med hjälp av Film på Gotland och för oss som ett gemensamt projekt.

Genesa har det inte lätt i Sverige. Mitt under samtalet, efter visningen, kommer det fram att hon inte vet var hon och hennes man kan sova inatt. Men hon ler, att den här vänskapen är viktig märks tydligt.

– I feel like Elin is my sister, when I am with her I feel like I am with my family, säger hon försiktigt.

Hon berättar vidare om en aggressiv man igår som frågade vem hon gav pengarna till och som sa åt henne att försvinna, hur rädd hon blir när han tar ett steg mot henne och höjer rösten.

– Anything I do is for me or for my family. I have no boss, säger hon.

Blir det pengar över, som inte går till mat för dagen, går de till hennes mamma eller till drömmen om ett hus.

Men hur dåligt den än är på Sveriges gator så är det bättre än i Rumänien för Genesa.

– It is very hard to get a job in Romania, I need more education. I have only 8 yrs in school, but that is more than many of my siblings. My father was diabetic. When he had to bribe the doctors to get medical care, he could not afford to have me in school any longer.

Det är svårt att förstå hur situationen på gatan i Sverige kan vara bättre än annat, men filmen visar oss hur svår situationen är i Rumänien. Genom diskriminering och korruption hålls romerna borta från socialt skydd, och utan arbete tvingas de leva dag-för-dag med så få utgifter som möjligt.

När filmen är slut vill publiken inte sluta applådera. Och i samtalet efteråt kommer många frågor. Hur kan vi hjälpa? Kan inte EU göra något? Elin redovisar de konkreta förslag som FI har för att tillvarata de mänskliga rättigheter som även EU-migranter har i Sverige, och berättar om Soraya Posts arbete på EU-nivå för att få ett stopp på diskrimineringen av romer.

Men hur går det med Genesas dröm? Jag stjäl en minut med henne efteråt och frågar hur hennes framtid ser ut. Hon ler och berättar att, även om det går långsamt, har hon efter snart 3 år fått en grundplåt.

– My husband and his brother has started building on a house. In August we will be married, and I want Elin to be my bridesmaid.

Sen vandrar hon vidare ut i Almedalsveckans Visby, och vet fortfarande inte var hon och hennes man kan sova inatt.

Text: Martin Jordö

Kan jag hjälpa till?
Ja, sprid ordet om filmen och om verkligheten bakom romernas på gatans
situation. Vill du bidra direkt till Genesa, och hennes familj, finns det en fundraiser igång.