Victoria om sin avgång

Jag avsäger mig härmed min position som partiledare i Feministiskt Initiativ samt som ledamot i partistyrelsen.

Jag avsäger mig härmed min position som partiledare i Feministiskt Initiativ samt som ledamot i partistyrelsen.

Jag blev vald till partiledare i mars 2017. Det har varit en stor ära att få det förtroendet från F!-medlemmarna och det är ett arbete som jag hoppades kunna fullfölja hela vägen in i riksdagen 2018.

Tyvärr har jag inte kunnat fullfölja den här ambitionen på grund av omständigheter i mitt privata liv. Jag har kommit till ett vägskäl i mitt liv där jag måste omvärdera hur mycket tid och energi som jag har.

Jag är en ensamstående tvåbarnsmamma, jobbar heltid som skolkurator, skriver min avhandling i feministisk teori samt är partiledare. Jag har valt att fortsätta arbeta som kurator och avsluta min avhandling 2018. Jag har kommit till en punkt där jag måste fokusera. Jag känner att mitt engagemang för partipolitiken har nått sin höjdpunkt, och jag har inget mer att ge än det jag redan gjort. Jag är väldigt ledsen att lämna en hedersposition i partiet, men det är bättre att avsäga mig min plats så tidigt som möjligt så att en ersättare kan hittas.

Jag vill tacka F! för att vara ett antirasistiskt feministiskt parti som är det första partiet att skriva historia genom att välja en svart kvinna som partiledare. Det har visat att det är möjligt att bryta vithetsnormen inom svensk partipolitik. Jag har utsatts för rasistiskt och sexistiskt hat, hot och trakasserier. Det har tärt på mig och min familj, och bidragit till att jag ständigt känner rädsla och oro, speciellt för mina barn. Jag är tacksam för all hjälp och stöd som F! bidragit till för att säkerställa vår säkerhet och skydd.

Jag går nu vidare och kommer alltid vara en F!:are och är kvar som medlem. Jag kommer fortsätta jobba med antirasistisk feminism som aktivist och akademiker, och bidrar gärna med mina kunskaper och kompetens som folkbildare om det skulle behövas.

Med vänliga hälsningar
Victoria Kawesa

Läs vad Maria Pettersson, partisekreterare för Feministiskt initiativ, svarar på frågor om att Victoria Kawesa avsäger sitt uppdrag och vad det innebär för partiet.