Victoria Kawesa avgår som partiledare

15 september 2017

Victoria Kawesa avsäger sig uppdraget som partiledare för Feministiskt initiativ, men fortsätter som aktiv medlem.

– Det är med stor sorg som jag lämnar min position som partiledare för Feministiskt initiativ. Jag har kommit till ett vägskäl där jag måste prioritera eftersom jag är en ensamstående tvåbarnsmamma, jobbar heltid som skolkurator, samt skriver min avhandling i feministisk teori. Jag vill tacka Feministiskt initiativ för att ha skrivit historia genom att välja en svart kvinna som partiledare. Det har visat att det är möjligt att bryta vithetsnormen inom svensk partipolitik, säger Victoria Kawesa.

Läs hela Victorias förklaring till varför hon avgår

– Vi beklagar, men respekterar naturligtvis Victorias beslut. Tillsammans skrev vi historia när hon valdes till partiledare som den första svarta kvinnan på den positionen i Sverige. Att vara förtroendevald i Feministiskt initiativ innebär en stor personlig insats eftersom det är ideella uppdrag som tar mycket tid och energi i anspråk. Partiledarrollen i synnerhet är speciellt utsatt och tidskrävande. Det är också därför det är viktigt att vi är lyhörda för vad vi själva mäktar med och att vi bygger en organisation där varje insats räknas. Victoria kommer fortsätta vara aktiv i partiet, i den mån hon känner att hon kan, vilket jag väldigt glad och tacksam för. Hennes kunskaper och handlingskraft behövs, säger Maria Petterson, partisekreterare för Feministiskt initiativ.

Jag beklagar verkligen att vi inte längre har kvar Victoria som partiledare. Samtidigt har jag stor förståelse för det beslut som Viktoria nu fattat. Jag ser fram emot att vi kommer att arbeta tillsammans i andra former. Vi har den gemensamma viljan att förnya politiken och förändra makten och det är ett arbete vi kommer att fortsätta med, säger Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.

Feministiskt initiativs partistyrelse har beslutat att hålla extrakongress för fyllnadsval av partiledare i anslutning till partiets valkonferens, som är planerad till den 24-25 februari 2018. Gudrun Schyman är vald partiledare på mandatperioden 2017-2019 och fortsätter sitt uppdrag utan förändring.

Vill du veta mer? Här kan du läsa vad Maria Pettersson, partisekreterare för Feministiskt initiativ, svarar på frågor om att Victoria Kawesa avsäger sitt uppdrag och vad det innebär för partiet.