Vi kommer aldrig göra oss beroende av rasister

28 mars 2021

Beskedet har nu kommit om att Liberalerna röstat ja till att öppna upp för samtal med Sverigedemokraterna och därmed väljer att ge högerextrema krafter mer makt istället för att värna om demokratin.

Liberalerna kommer gå till val på att att ingå i en borgerlig regering även om det innebär beroende av SD och de öppnar för att samtala och förhandla budget med alla partier. ”Det är inte en slutpunkt utan en början” säger Sabuni. Det oroar oss djupt att Liberalerna i och med detta både normaliserar rasismen i Sverige ytterligare men också gör sig beroende av den. Detta är något som bör oroa alla antirasister och feminister.

Vi vill nu vara extremt tydliga. Feministiskt initiativ kan och kommer aldrig acceptera Sverigedemokraternas rasistiska politik och retorik eller göra oss beroende av högerextrema partier. Nu behövs vår antirasistiska feminism mer än någonsin!

Det är inte SD som förändrats, utan de andra partiernas inställning till dem. Att vi nu har tre partier i riksdagen som gått från att ta avstånd från SD till att vilja samarbeta säger mer om dessa partier än om SD:s skifte. Vi är inte oroade bara för att M, KD och nu L normaliserar SD utan vi ser med stor oro på den politiska utvecklingen inom alla partier går mer åt höger och mer åt en nationalistisk linje.

Fi är inte bara SD:s verkliga motpol utan vi är och kommer fortsatta vara motpolen till all politik oavsett parti som inte motverkar rasism, nationalism, kapitalism och sexism. Vi är en del av vänsterrörelsen och tänker inte acceptera att Vänsterpartiet klumpas ihop med SD. Samverkan med Vänsterpartiet kan inte på något sätt jämföras med samverkan med SD. Det ena partiet är byggt på rasistisk grund, det andra inte.

Farida al-Abani, partiledare
Teysir Subhi, partiledare