Vi har redan lagstiftning mot utnyttjande

4 maj 2015

Självklart måste människor skyddas mot utnyttjande i form av människohandel, oavsett om det gäller tiggeri, för att begå brott eller utnyttjas sexuellt. Frågan är om det är det som Moderaterna är ute efter, skriver representanter för Feministiskt initiativ.

safe_image
Gita Nabavi, Soraya Post och Gudrun Schyman
svarar på Beatrice Ask och Tomas Tobés debattartikel i DN

Beatrice Ask och Tomas Tobé talar om problemet med en ”organiserad och strukturerad verksamhet”. Det argumentet har vi hört förut. Om vi nu också bortser från den antiziganistiska tankemodell sådana formuleringar hämtar sin inspiration från, så undrar vi uppriktigt vilka lagstiftningsmässiga kriterier Tobé och Ask tänker ska utgöra grund för kriminalisering av ”organisering”. Är det att åka flera familjer ihop som utgör organisering, att organisera sin tillvaro på plats i kommunen eller är det anordnandet av exempelvis bussresor hit som ska förbjudas?

Om vi nu ändå ska prata just skydd av dessa utsatta människor som befinner sig i svenska kommuner så väntar vi spänt på att M kräver fler och bättre insatser för att stävja de hatbrott dessa människor utsätts för medan de befinner sig i Sverige. Lagen måste, precis som Tomas Tobé och Beatrice Ask hävdar, gälla alla!

Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ
Soraya Post, EU-parlamentariker Feministiskt initiativ
Gita Nabavi, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholms stadshus

Läs hela repliken på DN debatt