”Vi gör det tillsammans för att kunna leva fria”

13 februari 2015

– Vet ni att det är nästan precis 20 år mellan mig och Stina och nästan precis 20 år mellan Stina och Sissela. Vi är tre generationer som står här. Så inledde Gudrun Schyman Fi:s kongress i Örebro.

Tillsammans med Stina Svensson och Sissela Nordling Blanco, de andra två talespersonerna i Fi, berättade hon om de tio år som gått sedan Feministiskt initiativ bildades och hela Sverige fick höra på nyheterna om det nya partiet med namnet ”Fi”.

”Jag minns precis, jag var ute på promenad och min syster ringde mig och berättade att det bildats ett feministiskt parti”, berättar Stina Svensson, avgående talesperson.

Under den första tiden var hon stödmedlem, för att sedan engagera sig mer konkret:

”När man som jag har egen erfarenhet av diskriminering blir det omöjligt att bara vara stödmedlem. Jag var tvungen att göra något mer”, säger Stina Svensson.

Några som blev både förvånade och förvirrade när de 2005 fick höra talas om Fi i medierna var Finansinspektionen (förkortad FI). De hade aldrig tidigare fått så här mycket positiv uppmärksamhet, berättar Gudrun Schyman skrattande.

Sissela Nordling Blanco gick med i partiet 2006, precis efter valet då Fi fått 0,4 %. Hon berättar att detta var en tid då många trodde att det var ute med Fi, men för henne var det precis tvärtom:
”Jag såg något annat, att jag för första gången hade fått möjlighet att rösta på något jag trodde på.”

Under det senaste året har Fi fått folk att prata om feminism och antirasism på allvar. Många har i valanalyserna efter valet sagt att jämställdhet var avgörande för hur de valde att rösta. Det har varit ett enormt genombrott berättar Sissela och menar att det är denna folkrörelse som kommer att ta Fi in i riksdagen 2018:

”Vi visar vad som händer när feminister tar makt. Vi har 13 kommuner och ett EU-parlament som vi kommer göra avtryck i. I Stockholm där jag sitter har vi redan åstadkommit enorma skillnader tillsammans i en rödgrönrosa majoritet. Vi har avsatt 70 miljoner för att höja lönerna i kvinnodominerad sektor, vi har dubblat anslagen till kvinnojourerna, fört in normkritik, genus och antirasism i skolan och inrättat ett råd för mänskliga rättigheter! Det är bara några exempel på hur vi förbättrat liven för de 900 000 människorna som bor i Stockholms stad.”

Både Sissela Nordling Blanco och Stina Svensson lyfte fram att även om Fi:s medlemmar inte alltid håller med varandra så håller vi alltid om varandra.

Det är tillsammans vi har byggt Sveriges snabbast växande rörelse och det är tillsammans vi kommer vinna framtiden, sa Sissela.

”Vi gör det tillsammans, för att kunna leva fria” avslutade Stina Svensson.

Hela Sissela Nordling Blancos tal på kongressen 2015 finns att läsa på Facebook

All rapportering från kongressen 2015 här