Vi behöver en ny syn på relationen mellan arbete och fritid

14 oktober 2015

Ett feministiskt välfärdsbegrepp kräver en ny syn på relationen mellan arbete och fritid. Normer och lagar som styr samhällets tidsuppfattning måste belysas med utgångspunkt i de behov vi har av att kunna utvecklas som människor, ta föräldraansvar, umgås med nära och kära, bygga en bra hälsa, förebygga stress etc. Feministiskt initiativ vill se en generell arbetstidsförkortning med sex timmars arbetsdag som mål.

Stina och Gudrun

På Svartedalens äldrecentrum pågår ett pilotprojekt med 6 timmars arbetsdag. Det rödgrönrosa styret beslutade 2015 att förlänga detta projekt även över 2016.

På torsdag 15 oktober kl 12 besöker Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman samt arbetsmarknadspolitiska talespersonen och gruppledare i kommunfullmäktige Stina Svensson, Svartedalens äldrecentrum på Hisingen Göteborg.

  • Sverige är det enda landet i Europa där arbetstiden och arbetsbördan per person ökat allt mer samtidigt som vi sett en ökad arbetslöshet. Detta har lett till att Sverige haft de mest ökande inkomstklyftorna i Europa. Ett steg i rätt riktning är att korta arbetstiden, säger Gudrun Schyman
  • Det har redan nu framkommit positiva reaktioner på projektet. Jag ser fram emot att ta reda på mer om personalens upplevelser av att känna sig piggare och mindre stressade, säger Stina Svensson

Läs hela rapporten om arbetstidsförkortning som togs fram av Feministiskt initiativ sommaren 2015