Vi är fler och vi är starkare

9 mars 2014

Ett uttalande av Sissela Nordling Blanco med anledning av nazistattacken i Malmö i natt.

Det är med djup sorg och ilska som jag läser om de feminister som attackerades och knivhöggs av nazister i Malmö i natt. Mina tankar går till de som attackerades och era nära. Mina tankar går också till alla ni som demonstrerade igår mot kvinnoförtryck. Vi kommer fortsätta stå upp mot kvinnohatet, rasismen och fascismen! Vi kommer aldrig tystna!

Det är skarpt läge nu. Vi ser hur fascismen breder ut sig och eskalerar i Sverige och Europa. Senaste tiden har vi sett det politiska våldet och hatbrotten öka – kvinnor som jagats och ryckts av sina slöjor, afrosvenskar som misshandlats framför sina barn, fredliga demonstrationer som attackerats av nazister, feminister som angrips på internationella kvinnodagen.

Stödet för folkvalda fascister, nationalister och rasister växer. Välorganiserade och välfinansierade mobiliserar de nu inför EU-valet. I Sverige ser vi ett ökat stöd för Sverigedemokraterna och en allvarlig förskjutning i det offentliga samtalet där rasism normaliseras. Människoliv reduceras till kostnader i en budget – en avhumanisering som är grunden för våldet.

Det är skarpt läge, men det är inte ett hopplöst läge. Kampen för frihet växer också i en rasande fart, vi ser att allt fler engagerar sig för en annan framtid! När en av oss blir slagen är det ett slag mot en bred och stark rörelse. Det är ett slag mot alla som kämpar mot förtryck och för mänskliga rättigheter. Idag samlas vi runtom i landet för att visa att vi är fler och starkare.

Jag talar på stödmanifestationen i Stockholm ikväll. Vi ses vid skulpturen La Mano, Katarinavägen 18:00!