Varför visar inte SVT Nabavis tal under Järvaveckan?

11 juni 2018

Öppet brev till Hanna Stjärne, VD för SVT

Hur kommer det sig att SVT inte lägger ut Feministiskt initiativs partiledare Gita Nabavis tal under Järvaveckan?

SVT play står det att ni live-sänder från Politikerveckan Järva i Stockholm som den ideella föreningen The Global Village arrangerar. Men ni visar endast riksdagspartiernas partiledartal, trots att Feministiskt initiativ inledde veckan som en del av programmet. Hur kommer detta sig?

På er hemsida säger du Hanna Stjärne att ”behovet av opartisk och saklig information, av Public service, aldrig har varit större än nu”. Hur går detta ihop med era beslut att begränsa informationen om alla partier som ställer upp till riksdagsval 2018, först i er valkompass och nu er bevakning av Järvaveckan?

Medborgarna ska avgöra vilket parti de röstar på men SVT nekar medborgarna information om alla politiska alternativ och bevakar bara de partier som redan har makt och inflytande.

Jag har svårt att se hur detta är förenligt med SVTs demokratiska uppdrag. De fria medierna i allmänhet och public service i synnerhet har ett stort ansvar att hålla den fria demokratiska processen levande med utgångspunkten att ge alla medborgare opartisk och saklig information om de politiska alternativ som finns i valet. Och att varje röst räknas.

Tacksam för svar

Amanda Mogensen
Kommunikationsansvarig för Feministiskt initiativ