Våra tankar går till människorna i Moria

9 september 2020

Vi nås av nyheten om att flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brinner. Lägret har länge varit ökänt som ett litet helvete på jorden där för många människor tvingas att bo under inhumana omständigheter, samtidigt som de är fast på en ö de inte får lämna.

EU och Grekland har varit helt oförmögna att göra något åt situationen, där pengar verkar ha försvunnit på vägen. Samtidigt blir de dåliga förhållandena en del av det som idag är Fort Europa och ytterligare en anledning för människor på flykt att hålla sig borta. Under alla år har viljan bland Europas politiker att göra något åt situationen lyst med sin frånvaro.

 

I dagarna hade Moria satts i karantän på grund av covid-19. Det är nu ett halvår sedan det stod klart för Europas politiker att pandemin måste hanteras men ändå har inget gjorts i Moria och andra flyktingläger. Grekiska staten planerar dessutom att snart förvandla lägret till en låst anläggning, till ett fängelse på en ön som i sig är ett fängelse.

 

Vi hoppas att så få människor som bara är möjligt har skadat sig i branden och att snabba insatser nu sker för att vuxna och barn får hjälp och inte behöver sova på gatan. Vi vill också påminna alla om att Sverige som land har ett delansvar i vad som händer i läger som Moria.