Gudrun SchymanÅlder vid kongressen

68 år
Bostadsort
Simrishamn
Sysselsättning
Egen företagare, föreläsare och utbildare i jämställdhetsfrågor
Kandiderar till
Partiledare

Vem är du?

En människa i mina bästa år, full av erfarenheter och inte rädd för någon! En från början fattig flicka som genom hårt arbete och kvällsstudier erövrade en efterlängtad examen som socialarbetare och som efter tjugo år inom socialtjänsten blev politiker på heltid. Efter nästan 20 år i Riksdagen, varav tio år som partiledare för Vänsterpartiet och tre år som politisk ”vilde”, var jag med och startade Feministiskt initiativ. Står nu på två ben – det professionella (föreläsare/utbildare) och det politiska. Är partiledare för Feministiskt initiativ och kommunpolitiker i Simrishamns kommun.

Varför kandiderar du?

För att jag inte står ut med dumheten! Snyggare uttryckt så här: ”Framtida generationer kommer att förvånas över att vi aldrig förstod att den största politiska frågan handlade om jämlikhet mellan könen. Det medvetandet kommer att innebära nyckeln till revolutionen.” Det är  ett citat från professor Francoise Héritier vid Collège de France. För mig finns det inget viktigare sätt att använda mina politiska erfarenheter på än detta. Mina parlamentariska erfarenheter är en tillgång när vi nu med stormsteg närmar oss riksdagen.

Vilka är dina styrkor för uppdraget?

Stor politisk erfarenhet från alla nivåer, både folkrörelser och partipolitik. Jag har partiledarerfarenhet, riksdagserfarenhet, kommunalpolitisk erfarenhet, god kännedom om partiet från starten och är en stark opinionsbildare, också utanför partiet.

Avsluta meningen ”Min vision…”

Min vision är att de maktfrågor och konflikter som är knutna till mänskliga rättigheter  (jämställdhet, frihet från alla former av diskriminering) ska ta en lika självklar plats i politiken som klassfrågan och hållbarhetsfrågan och att det dessutom ska stå klart hur alla dessa maktmönster göder och föder varandra i den komplexitet som samhället uppvisar. För mig handlar det om att stärka och utveckla demokratin.

Länkar till sociala medier

Hemsida