Valberedningens förslag på riksdagslista inför valet 2022

21 januari 2022

Idag offentliggörs Feministiskt initiativs valberednings förslag på riksdagslista till valet 2022.

Högst upp på listan står Teysir Subhi, partiledare för Feministiskt initiativ. På listan finns flera av Feministiskt initiativs kommunpolitiker, bland andra Marielle Alvdal, gruppledare för Fi i Strömstad, Gerd Holmgren, gruppledare för Fi på Gotland, Peter Alex, gruppledare för Fi i Kiruna, Christine Brännvall, kommunfullmäktigeledamot för Fi i Kiruna och Stina Sewén, ersättare i kommunfullmäktige för Fi i Göteborg. På listan finns även Fi-politiker som påverkar och deltar i kommunpolitiken utan mandat i kommunfullmäktige – Ewelina Axell har skrivit över 60 medborgarförslag för Fi i Jönköping under pågående mandatperiod.

Yngst på listan är Ida Adlerberth Håkansson, 22 år, som är sekreterare i nationella styrelsen för Feministiskt initiativs ungdomsförbund, Unga Feminister. Äldst på listan är Gudrun Tiberg, 76 år, ledamot för Fi i Lokalnämnden i Göteborg och med stort intresse för åldersdiskrimineringsfrågor.

Farida al-Abani, avgående partiledare för Feministiskt initiativ, finns inte med i förslaget eftersom al-Abani avgår av personliga skäl i samband med valkonferensen den 19-20 februari, enligt tidigare besked.

Detta är Feministiskt initiativs valberednings förslag på riksdagslista inför valet 2022:

1. Teysir Subhi, 34 år, Lärare, Göteborg
2. Marielle Alvdal, 32 år, Läkare, Strömstad
3. Christine Brännvall, 35 år, Socionom, Kiruna
4. Stina Sewén, 32 år, Sjuksköterska, Göteborg
5. Ewelina Axell, 43 år, Kombinatör, Huskvarna
6. Luis Lineo, 46 år, Verksamhetsutvecklare, Stockholm
7. Martin Jordö, 48 år, Politisk sekreterare, Göteborg
8. Anja Probst, 41 år, Dramapedagog, Gnesta
9. Jaime Gomez, 61 år, Dataingenjör, Höör
10. Gerd Holmgren, 69 år, Pensionär, Hangvar
11. Ida Adlerberth Håkansson, 22 år, Student, Stockholm
12. Karin Ploen, 54 år, Generalsekreterare, Tensta
13. Agnes Lundgren, 35 år, Politisk sekreterare, Gotland
14. Maria Svensson, 55 år, Biträdande rektor, Kungälv
15. Karin Larson, 65 år, Skådespelare, Umeå
16. Leia Nordin, 33 år, Matematiker, Uppsala
17. Joar Alvdal, 38 år, Läkare, Strömstad
18. Peter Alex, 39 år, Ingenjör, Kiruna
19. Gudrun Tiberg, 76 år, Pensionär, Göteborg
20. Sengül Köse Lindqvist, 42 år, Socialarbetare, Lund
21. Lennart Markebo, 68 år, Busschaufför, Huddinge
22. Tomas Agnemo, 47 år, Folkbildare, Stockholm
23. Elias Rudberg, 46 år, Systemutvecklare, Solna
24. Gun Lindberg, 66 år, Receptarie, Stockholm

Beslut kommer att fattas på partiets valkonferens som hålls digitalt den 19-20 februari 2022.

Valberedningens presentation och motivering, kandidat 1-3:

Teysir Subhi. Foto: Jolene Larsén-Kilan.

1. Teysir Subhi, 34 år, Lärare, Göteborg
Teysir är partiledare i Feministiskt initiativ sedan 2021. Teysir sitter i kommunfullmäktige i Göteborg och är en kraftfull feministisk och antirasistisk röst i det politiska rummet. Hon är en aktiv debattör med ett starkt engagemang för utbildning, mänsklig säkerhet och antirasism. Utöver politiken har Teysir ett ideellt engagemang inom bland annat idrott och flyktingmottagande. Teysir menar att hennes arbete som lärare ger henne viktiga perspektiv på det politiska arbete hon utför. Enligt Teysir så förändrar Feministiskt initiativ det politiska samtalet och är det enda partiet med intersektionellt perspektiv vilket verkligen behövs i Sverige. Teysir har en gedigen erfarenhet inom politiken och civilsamhället. Hon är dessutom en bra retoriker som har lätt att nå ut till andra människor vilket gör henne till valberedningens första namn.

Marielle Alvdal. Foto: Privat.

2. Marielle Alvdal, 32 år, Läkare, Strömstad
​​Marielle har gjort det mesta i Feministiskt initiativ som går att göra i ett parti, förutom att vara partiledare. Hon var med och startade Fi Luleå och Fi Norrbotten, hon har suttit i båda styrelserna och var förstanamn i Luleå 2014. Dessutom har hon varit Hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson och ledamot i nationella partistyrelsen. Efter valet 2018 blev Marielle en av elva ledamöter i Strömstads kommunstyrelse och är även ledamot i kommunfullmäktige. Marielle är alltid påläst och kan debattera om allt från ojämställdhet i vården till hur mycket av en kommuns budget som läggs på pojkars respektive flickors idrottande. Vården ligger Marielle varmt om hjärtat då hon själv är läkare, inom kort specialist. Jämställdhet, antirasism och klimatkrisen är viktiga hjärtefrågor för Marielle, liksom Feministiskt initiativs status som Sveriges enda fredsparti. Utöver det har hon redan en lång erfarenhet av förhandling med andra partier. Allt sammantaget gör detta henne till en given kandidat till riksdagen.

Christine Brännvall. Foto: Jolene Larsén-Kilan.

3. Christine Brännvall, 35 år, Socionom, Kiruna
Christine är en viktig politisk kraft i Kirunas kommunfullmäktige där hon besitter ett av två mandat för Feministiskt initiativ. Hon beskrivs ha ett stort engagemang både i sitt yrkesliv som skolkurator och i sitt privatliv där hon är och varit engagerad i en rad ideella uppdrag. Christines främsta politikområde är socialpolitik, men hon är även förankrad i arbetsmarknadspolitiken, framför allt när det gäller integration i arbetslivet. Hon beskriver själv att mänskliga rättigheter och barns rättigheter är det som engagerar henne mest. Christine menar att Feministiskt initiativ på ett påläst och kompetent sätt kommer att vara mycket obekväma för de andra partierna i riksdagen, men samtidigt nödvändiga för de väljare som vill se en verklig förändring. Christine är bra på att bygga nätverk och har förmågan att vara pedagogisk utan att skriva någon på näsan. Valberedningen ser att Christine är en mycket god kandidat att representera Feministiskt initiativ i riksdagen.

Feministiskt initiativs valberednings presentation av och motivering till samtliga kandidater hittar du här.