Turkiets aggression riskerar att utöka och förlänga kriget

25 januari 2018

Internationella medier informerar om att Turkiet har börjat genomföra attacker mot kurdiska mål i norra Syrien, Afrin, inom ramen för den så kallade Operation Olive Branch.

En redan komplex situation där en konflikt utvecklades till att uppnå beväpnade former hotar att bli ännu mer komplex för att den nu eskalerar. Ett Nato-land anfaller kurdiska styrkor som deltagit i kampen mot Daesh.

Turkiets agerande i Syrien riskerar att utöka och förlänga kriget. Kriget har orsakat obeskrivligt lidande och befolkningen flyr. Att vara tyst inför så allvarliga händelser mot den civila befolkningen är att ta ställning för barbari.

Feministiskt initiativ fördömer i de mest starka ordalag den militära offensiven från Turkiets sida mot den syriska Kurdistan. Turkiet måste upphöra med sina militära angrepp mot det kurdiska folket. Vi förväntar oss att den svenska regeringen kommer att arbeta aktivt tillsammans med demokratiska krafter i och utanför Turkiet för att sätta press på Erdogans regering för att stoppa den militära offensiven som endast leder till ökat våld och lidande.

 

Jaime Gomez, utrikespolitisk talesperson
Mats Ekenger, ersättare i utrikesutskottet