Trumps triumf – en tragedi för världen

9 november 2016

Trumps oväntade seger innebär att USA:s högsta ämbete (och dess kärnvapenarsenal) nu vilar i händerna på en oberäknelig, ultrakonservativ, rasistisk och kvinnofientlig person som helt saknar tidigare politiska erfarenheter.

Denna politiska cirkus har nu nått sitt katastrofala klimax. Aldrig tidigare har en så underkvalificerad man anförtrotts med så överdrivet mycket makt.

Trumps oräkneliga lögner, hans ökända nedsättande uttalande om de flesta minoritetsgrupper, hans fascistiska tendenser och hans dubiösa affärsförehavanden till trots, har han nu fått förtroendet att leda USA. Det är en tragedi. Trumps framgång kan i mycket tillskrivas hans falska verklighetsbeskrivning som ger honom och hans gelikar deras existensberättigande. Den vilar på en allt lägre tilltro till en representativ demokrati, när det politiska samtalet reduceras från politisk visioner till politisk pajkastning. I tomrummet tar auktoritära figurer som Trump chansen att beskriva en värld som kräver starka män som pekar med hela handen mot traditionella normer, nationalism och militarism.

Vi kan inte annat än beklaga den sorgliga, och framförallt farliga väg som USA nu slagit in på. Konsekvenserna är svåra att förutse, men illavarslande.

Gudrun Schyman,
Partiledare, Feministiskt initiativ