Teysir Subhi och Farida al-Abani valda till Feministiskt initiativs partiledare

28 mars 2021

Sedan Gita Nabavi lämnade partiledaruppdraget för drygt ett år sedan har Farida al-Abani fortsatt leda partiet på egen hand. Under helgens kongress valdes Teysir Subhi till ny partiledare samtidigt som Farida al-Abani fick förnyat förtroende.

Den 33-åriga läraren och opinionsbildaren Teysir Subhi sitter idag som politiker i kommunfullmäktige för Fi Göteborg där hon uppskattas för sin framgångsrika debattstil och goda ledaregenskaper.

– Det känns otroligt hedrande att ha fått förtroendet av en så stor majoritet av kongressen. Jag kan inte önska mig en bättre partikollega än Farida al-Abani. Jag är övertygad om att vi förutom att skapa stor samhällsförändring även kommer att ha mycket roligt ihop, säger Teysir Subhi.

– Nu ska vi se till att Feministiskt initiativ fortsätter kampen för ett rättvist, jämlikt och jämställt samhälle med den antirasistiska feminismen som utgångspunkt, fortsätter Teysir Subhi.

Farida al-Abani ser fram emot att fortsätta leda partiet och välkomnar sin nya partiledarkollega.

– Jag är hedrad över att jag får fortsatt förtroende att leda ett antirasistiskt och feministiskt parti och en rörelse som jag verkligen tror på. Jag har i över ett år varit ensam partiledare och jag ser verkligen fram emot att återigen vara två och att göra stordåd tillsammans med Teysir. Både för att det gör uppdraget mer hållbart, men också för att det innebär att jag återigen har en antirasistisk feminist till kollega där vi kan ta stöd i varandra och nå ut till fler.

– Jag ser också fram emot att möta alla nya medlemmar som jag är övertygad om att vi kommer att få. Medlemmar som vill vara del av en progressiv rörelse som utgår från omsorg, fred och demokrati, dekolonialitet och intersektionalitet, avslutar Farida al-Abani.

Fakta Teysir Subhi:
Född: och uppvuxen på Hisingen i Göteborg. Hennes pappa, som inte lever längre, kom till Hisingen i slutet av 60-talet för att arbeta som sjöman. Hennes mamma kom i början av 80-talet och arbetar som undersköterska. Teysir har tre yngre syskon, fästman och en sjuårig son.
Ålder: 33 år
Bor: Göteborg
Utbildning: Gick på Munkebäcksgymnasiet, samhäll/media, yrkesutbildning i TV-journalistik (medieskolan), fil.kand i medie- och kommunikationsvetenskap (Södertörns högskola) och Ämneslärarprogrammet (Göteborgs universitet).
Arbetat med: Har tidigare arbetat som TV-journalist, försäkringsrådgivare/utbildningsledare och frilansande mediestrateg. Arbetar idag som lärare och mediepedagog i Göteborgs stad. Undervisar i ämnena hem- och konsumentkunskap, SO och medie- och informationskunnighet.
Bland övriga engagemang: Aktivist och opinionsbildare i framförallt frågor som rör afrofobi och asylrätt.
Fritidsintresse: Basket, odling, inredning och mat.
Kul att veta: Har byggt en streetbasketplan på Heden i centrala Göteborg som 18-åring, varit med i politisk dokusåpa på SVT (Toppkandidaterna) som 18-åring och varit programledare för Travnyheter.

Fakta Farida al-Abani:
Född: I Libyen, i kuststaden Tajura. Kom som treåring till Sverige.
Ålder: 32 år
Bor: Stockholm
Utbildning: Gick Kungsholmens gymnasium, naturvetenskapliga programmet.
Arbetat med: Folkhälsa, avvänjning, folkbildning. Numera generalsekreterare för Svenska Sällskapet för Nykterhet och Folkuppfostran och ansvarig för Tankesmedjan Nocturum.
Bland övriga engagemang: Styrelseledamot i Tobaksfakta och har en fot kvar i föreningen Pensionsrättvisa som hon 2016 var med och bildade.
Fritidsintresse: Lär sig spela arabiska instrument som Oud, Darbuka och Ney. Klättring och bakning när tid finns.
Kul att veta: Blev utsedd till Årets Eldsjäl 2017 av organisationen IOGT-NTO, nominerad till Årets unga talang på Stora kommunikatörspriset 2018 och en av Näringslivets 150 superkommunikatörer 2017.

Under helgen 26-28 mars håller Feministiskt initiativ partikongress. På grund av coronapandemin hålls kongressen i år helt digitalt. Kongressen går att se live och i efterhand på hemsidan: https://feministisktinitiativ.se/

För intervjuförfrågningar till någon av partiledarna vänligen kontakta pressjouren på:
Telefon: 0706-100 191
E-post: [email protected]