Teysir Subhi föreslås som ny partiledare (Fi) jämte Farida al-Abani

26 februari 2021

Feministiskt initiativs valberedning föreslår Teysir Subhi till partiledare bredvid Farida al-Abani. Partiet håller digital kongress 26-28 mars och fattar då beslut om ny partiledare och styrelse.

Sedan Gita Nabavi lämnade partiledaruppdraget för drygt ett år sedan har Farida al-Abani fortsatt leda partiet på egen hand. Under kongressen 2021 är det dags att på nytt välja två partiledare och partistyrelse.

Fotograf: Emma Franzén

Valberedningen har föreslagit den 33-åriga läraren och opinionsbildaren Teysir Subhi som sitter som politiker i kommunfullmäktige för Fi Göteborg där hon uppskattas för sin framgångsrika debattstil och goda ledaregenskaper. Om hon väljs under kongressen blir hon med stor sannolikhet parhäst till Farida al-Abani, som valdes till partiledare under kongressen i Sundsvall 2019 och som valberedningen föreslår ges förnyat förtroende.

– Jag vill leda Fi därför att jag vill kämpa för ett Sverige där alla ska ha lika förutsättningar till ett gott liv. Det innebär att vi tillsammans måste arbeta för ett Sverige som är jämlikt, fritt från patriarkalt förtryck och rasism, men också ett Sverige där vi tar hand om vår jord, säger Teysir Subhi.

Lördagen den 27 mars presenterar kongressen resultatet av val till partiledare och partistyrelse.

– Jag är ärad och glad över förslaget och nomineringen och hoppas få leda partiet två år till med en aktivistkollega och vän. Vi är båda engagerade i kommunpolitiken, vilket jag tror är viktigt för vårt kommande arbete då partiet framöver kommer att fokusera ännu mer på lokalpolitiken, säger Farida al-Abani, partiledare för Feministiskt initiativ.

– Det har inte varit ett självklart val att fortsätta leda Fi och ställa upp igen för nominering då det varit tungt att leda partiet själv, i och med att det är helt ideellt. Men jag vill mer, och tror att jag ihop med Teysir kan bygga organisationen där den behöver vara. Jag tror också att vi ihop kan vara en del av den antirasistiska feministiska rösten så många söker och behöver inom partipolitiken. Jag och Teysir har mycket gemensamt, och om vi blir valda tror jag att vi kommer att ha roligt ihop och se till att arbetet blir hållbart, säger Farida al-Abani.

Valberedningens motivering, Teysir Subhi:
Valberedningen ser inga gränser för hur mycket Teysir kan växa i rollen som partiledare, med tanke på hur mycket hon har vuxit i sin roll som politiker och debattör bara de senaste åren. Teysir syns och hörs, i debattprogram, i talarstolen och på sociala medier. Hon har också ett stort nätverk där hon driver opinion om frågor som berör. Hon lyfter frågor om diskriminering, såsom rasism, på sätt som tydliggör hur dessa påverkar alla i samhället, inte bara de direkt utsatta.

Teysir tar gärna ledarrollen, hon är en bra konfliktlösare och skapar inga kotterier. Hon är bra på att bygga relationer, men kan också ta ton i debatter och i talarstolen. Hon har god vana av att jobba med media och nå ut till en bredare allmänhet. Fi behöver Teysir för att sprida vår politik i hela landet, då hon tar ton för dem utsatta och tydligt förespråkar Fi:s politik på ett sätt som tilltalar många.

Valberedningens motivering, Farida al-Abani:
Med god kunskap, karisma och inbjudande ton tar Farida sig an Fi:s allra viktigaste frågor. Farida har under sin tid som partiledare visat att hon kan engagera både medlemmar och andra viktiga röster med hennes inkluderande ledarskap. Hon har vuxit in i rollen som partiledare på ett föredömligt sätt. Hon visar om och om igen att hon är väl grundad i Fi:s politik och ideologi och är en skarp analytiker med ett tydligt intersektionellt perspektiv.

Slutord ur Faridas vision: “Jag vill leva i en värld som tar vara på alla och bygga system anpassade efter allas rätt till ett meningsfullt, friskt och värdigt liv, oavsett behov, funktion eller erfarenhet.”

Fakta Teysir Subhi:
Född och uppvuxen på Hisingen i Göteborg. Hennes pappa, som inte lever längre, kom till Hisingen i slutet av 60-talet för att arbeta som sjöman. Hennes mamma kom i början av 80-talet och arbetar som undersköterska. Teysir har tre yngre syskon, fästman och en sjuårig son. Gick på Munkebäcksgymnasiet, samhäll/media, yrkesutbildning i TV-journalistik (medieskolan), fil.kand i medie- och kommunikationsvetenskap (Södertörns högskola) och Ämneslärarprogrammet (Göteborgs universitet). Arbetade tidigare som TV-journalist, försäkringsrådgivare/utbildningsledare och frilansande mediestrateg. Arbetar idag som lärare och mediepedagog i Göteborgs stad. Undervisar i ämnena hem- och konsumentkunskap, SO och medie- och informationskunnighet.

Bland övriga engagemang: Aktivist och opinionsbildare i framförallt frågor som rör afrofobi och asylrätt.

Fritidsintresse: Basket, odling, inredning och mat.

Kul att veta: Har byggt en streetbasketplan på Heden i centrala Göteborg som 18-åring, varit med i politisk dokusåpa på SVT (Toppkandidaterna) som 18-åring och varit programledare för Travnyheter.

Fakta Farida al-Abani:
Född i Libyen, i kuststaden Tajura. Kom som treåring till Sverige. Gick Kungsholmens gymnasium, naturvetenskapliga programmet.
Arbetat med folkhälsa, avvänjning, folkbildning. Numera generalsekreterare för Svenska Sällskapet för Nykterhet och Folkuppfostran och ansvarig för Tankesmedjan Nocturum.

Bland övriga engagemang: Styrelseledamot i Tobaksfakta och har en fot kvar i föreningen Pensionsrättvisa som hon 2016 var med och bildade.

Fritidsintresse: Lär sig spela arabiska instrument som Oud, Darbuka och Ney. Klättring och bakning när tid finns.

Kul att veta: Blev utsedd till Årets Eldsjäl 2017 av organisationen IOGT-NTO, nominerad till Årets unga talang på Stora kommunikatörspriset 2018 och en av Näringslivets 150 superkommunikatörer 2017.

Valberedningens förslag till partistyrelse:
Partiledare:
Farida al-Abani, Stockholm
Teysir Subhi, Göteborg

Partisekreterare:
Maria Burström, Luleå

Ordinarie ledamöter:
Anders Jacobson, Stockholm
Christine Brännvall, Kiruna
Jenny Berg, Helsingborg
Karin Larsson, Umeå
Karin Tennemar, Stockholm
Leia Nordin, Uppsala
Luis Lineo, Stockholm
Marie Berglind, Sala
Mats Ekenger, Stockholm

För intervjuförfrågningar till någon av de föreslagna kandidaterna vänligen kontakta pressjouren på:
Telefon: 0706-100 191
E-post: [email protected]