Teysir Subhi etta på riksdagslistan 2022

21 januari 2022

– Feministiskt initiativ behövs i riksdagen likväl som i Sveriges kommuner och regioner för att möjliggöra ett rödgrönrosa block som kan vända den politiska utvecklingen. För att skapa förändring på riktigt krävs en bred och progressiv vänster som tillsammans driver politik för hållbarhet, jämställdhet och jämlikhet. Samarbete sker redan i en del kommuner. Mandatperiod efter mandatperiod visar att Fi är vad som saknas för att detta ska hända även på riksnivå, säger Teysir Subhi, partiledare (Fi).

Teysir Subhi. Foto: Jolene Larsén-Kilan.

Subhi är partiledare för Feministiskt initiativ sedan 2021, samt ledamot i kommunfullmäktige i Göteborg sedan 2018. Subhi har en stark förankring i civilsamhället genom sitt engagemang som aktivist i en lång rad politiska frågor, och valberedningen beskriver henne som en bra retoriker som har lätt att nå ut till andra människor och en kraftfull feministisk och antirasistisk röst i det politiska rummet.

Feministiskt initiativs valberednings presentation och motivering:

1. Teysir Subhi, 34 år, Lärare, Göteborg
Teysir är partiledare i Feministiskt initiativ sedan 2021. Teysir sitter i kommunfullmäktige i Göteborg och är en kraftfull feministisk och antirasistisk röst i det politiska rummet. Hon är en aktiv debattör med ett starkt engagemang för utbildning, mänsklig säkerhet och antirasism. Utöver politiken har Teysir ett ideellt engagemang inom bland annat idrott och flyktingmottagande. Teysir menar att hennes arbete som lärare ger henne viktiga perspektiv på det politiska arbete hon utför. Enligt Teysir så förändrar Feministiskt initiativ det politiska samtalet och är det enda partiet med intersektionellt perspektiv vilket verkligen behövs i Sverige. Teysir har en gedigen erfarenhet inom politiken och civilsamhället. Hon är dessutom en bra retoriker som har lätt att nå ut till andra människor vilket gör henne till valberedningens första namn.

 

Fakta, Teysir Subhi, partiledare (Fi):

Politiska uppdrag: Partiledare, partistyrelseledamot och ledamot för Feministiskt initiativ i Göteborgs kommunfullmäktige.
Född: Född och uppvuxen på Hisingen i Göteborg. Hennes pappa, som inte lever längre, kom till Hisingen i slutet av 60-talet för att arbeta som sjöman. Hennes mamma kom i början av 80-talet och arbetar som undersköterska. Teysir har tre yngre syskon, är gift och har en åttaårig son.
Ålder: 34 år.
Bor: Göteborg
Utbildning: Gick på Munkebäcksgymnasiet, samhäll/media, yrkesutbildning i TV-journalistik (medieskolan), fil.kand i medie- och kommunikationsvetenskap (Södertörns högskola) och Ämneslärarprogrammet (Göteborgs universitet).
Arbetat med: Har tidigare arbetat som TV-journalist, försäkringsrådgivare/utbildningsledare och frilansande mediestrateg. Arbetar idag som lärare och mediepedagog i Göteborgs stad. Undervisar i ämnena hem- och konsumentkunskap, SO och medie- och informationskunnighet.
Bland övriga engagemang: Aktivist och opinionsbildare i framförallt frågor som rör afrofobi och asylrätt.
Fritidsintresse: Basket, odling, inredning och mat.
Kul att veta: Har byggt en streetbasketplan på Heden i centrala Göteborg som 18-åring, varit med i politisk dokusåpa på SVT (Toppkandidaterna) som 18-åring och varit programledare för Travnyheter.

Kontakt: [email protected]