Stoppa polisvåldet!

24 augusti 2014

Nazister från Svenskarnas Parti fick under lördagen tillstånd att sprida sin hets och sitt hat på Malmös gator med skydd av polisen. Antirasistiska motdemonstranter som fanns på plats möttes av polisens våld, människor som kommit dit för att stå upp mot nazismen blev påkörda av polisens bilar och hästar. Polisens agerande är ett allvarligt hot mot demokratin. Vi ska visa vår avsky mot fascism och nazism utan våld och vi måste ha möjlighet att göra det utan att själva utsättas för våld.

För bara ett halvår sedan, på internationella kvinnodagen, blev feminister och antirasister i Malmö knivhuggna och svårt skadade av nazister från Svenskarnas Parti. Att polisen ett halvår senare ger tillstånd till Svenskarnas Parti att manifestera sitt hat offentligt på Malmös gator är under all kritik. Vi har yttrandefrihet i Sverige, men vi har också begränsningar av yttrandefriheten när det kommer till hets mot folkgrupp. Tyvärr har lagen i praktiken helt förlorat sitt syfte eftersom polisen ändå väljer att ge utrymme åt nazistisk propaganda.

Detta är en del av den normalisering av rasism, nazism och fascism som vi har sett under en längre tid, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Nazismen och rasismen vinner mark och de som betalar priset är vi som är föremål för deras hat och vi som demonstrerar emot. Vi kan inte bara se på när nazismen blir rumsren samtidigt som kampen för människovärdet bemöts som om den vore brottslig.

Vi behöver ett rättsväsende som står upp för alla människors lika värde, lagen om hets mot folkgrupp behöver skärpas och tillämpas, och när poliser begår brott måste dessa utredas ordentligt. Feministiskt initiativ vill att det inrättas en helt fristående organisation för utredning av brott där poliser är misstänkta gärningsmän. Vi har sett alltför många fall av övervåld, rasism, rasprofilering och olaglig registrering där förundersökningarna läggs ner. En myndighet med så mycket makt måste också kunna axla ansvaret det medför och göra upp med rasismen inom sig.

Stina Svensson
Sissela Nordling Blanco
Gudrun Schyman