Statsministeromröstningen

14 januari 2019

Av två dåliga regeringsalternativ är det här den minst dåliga

Spelet om regeringsmakten har tröttat ut väljarna och gjort det oerhört riskfyllt med ett nyval. Ett troligt resultat är en förstärkning av nationalism och konservatism. I nuläget kan vi glädjas om Sverige, till skillnad från många andra europeiska länder, orkar hålla nationalisterna utanför regeringsmakten. Samtidigt – även om den här konstellation, S/MP/C/L, utestänger nationalisterna från makten så riskerar den politik de ska förverkliga att förstärka klyftorna i samhället, vilket underblåser just nationalistiska krafter.

Vi får nöja oss med det minst dåliga alternativet men stryk den särskilda skrivningen om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden. Det är faktiskt helt orimligt att sätta sådant på pränt efter decennier av samarbete!

På sikt är det utmanande med en S-regering som driver en provocerande borgerlig politik med skattesänkningar för höginkomsttagare, uppluckring av arbetsrätten, avreglering av hyresmarknaden och nedskärningar på kulturen. Livet blir svårare för många, inte minst kvinnor och invandrade.

Oavsett utfallet i Riksdagens statsministeromröstning är det uppenbart att Sverige behöver en stark opposition som står för jämställdhet, jämlikhet och hållbarhet. Vi kommer att fortsätta att vara den motkraften.

Gudrun Schyman, partiledare

Gita Nabavi, partiledare