Soraya Post får topposition i MR-politiken

25 januari 2017

Feministiskt initiativs EU-parlamentariker är ny talesperson för den socialdemokratiska partigruppen i utskottet för mänskliga rättigheter.

– Jag är kvinna och jag är rom. Hela mitt liv har samhället trampat på mina mänskliga rättigheter. Ändå har aldrig dessa rättigheter varit mer hotade än i dag. Men den här gången tänker jag inte låta mörkerkrafterna vinna, säger Soraya Post, ny MR-topp i EU.

DROI-kommittén är Europaparlamentets utskott för mänskliga rättigheter (MR) i världen utanför EU. I dag (25 januari 2017) valdes Soraya Post, svensk Europaparlamentariker för Feministiskt initiativ, till koordinator i utskottet för Progressiva alliansen för socialister och demokrater (S&D-gruppen). Hon valdes med acklamation.

Koordinatorsrollen är ett centralt uppdrag som innebär att man fungerar som talesperson för den politiska gruppen i utskottet och förhandlar med de andra partigruppernas koordinatorer.

– När jag var yngre vågade jag aldrig tro att jag kunde få vara med och bestämma i samhället. Men sedan bestämde jag mig för att börja kämpa för mina och andras rättigheter och nu har hårt arbete gett resultat. Det är ett hedrande förtroende som parlamentets näst största partigrupp har gett mig. Jag tycker den socialdemokratiska gruppen är modig och framsynt som ger just det här jobbet till någon som själv fått sina mänskliga rättigheter kränkta, säger Soraya Post.

Sedan tidigare sitter Soraya Post, förutom i DROI, även i LIBE – utskottet för medborgerliga rättigheter inom EU samt inrikes- och migrationsfrågor. Hon är också suppleant i utrikesutskottet, AFET, där hon sitter som enda svensk från S&D-gruppen.

Nu blir Feministiskt initiativs röst för mänskliga rättigheter i Europapolitiken ännu starkare

– Mänskliga rättigheter är grunden för vår feministiska politik. Ensam har jag lyckats driva igenom en mer feministisk utrikespolitik, som numera kräver tillgång till säkra aborter för kvinnliga krigsoffer, och tuffare krav på EU-kandidatländernas minoritetspolitik. Nu när jag företräder hela den socialdemokratiska gruppen i MR-utskottet kommer progressiv, feministisk politik få ännu större genomslag, säger Soraya Post.

De olika partigruppernas koordinatorer är tillsammans med utskottsordförandena de tyngsta aktörerna i utskotten och de som förhandlar fram politiken. DROI arbetar med mänskliga rättigheter, demokratifrågor och minoriteter i länder utanför EU. Just nu bland annat med MR-katastrofen i Syrien, läget i Iran och krisen i Kosovo.

– Vi lever i en mycket farlig värld. EU är inklämt mellan en amerikansk president som förklarat krig mot kvinnor, muslimer och rättsstat samt en rysk president som hatar ”Gayropa” och tar sina grannars territorium med våld. Det är bara Europa som kan stå upp för demokratin. Det kräver att vi som verkligen tror på mänskliga rättigheter också får inflytande inom EU, säger Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ och ny koordinator för den socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentets utskott för mänskliga rättigheter.

– Mina fokusområden i utskottet för mänskliga rättigheter blir kampen mot våld i alla dess former och ett nytt sätt att se på säkerhetspolitik – som en fråga som också gäller kvinnor, minoriteter och ursprungsbefolkningar, säger Soraya Post.