Soraya och muslimska kvinnor tar fajten mot islamofobi tillsammans

3 mars 2016

Under onsdagen stod Soraya Post (Fi) värd för en hearing om islamofobi i Europa. För första gången intog muslimska kvinnonätverk Europaparlamentet för att bilda gemensam front.

Ett hundratal antirasister medverkade på hearingen Women against Islamophobia i Europaparlamentet på onsdagen. Värd var Europaparlamentarikern Soraya Post från Feministiskt initiativ. Det var första gången som paraplyorganisationen European Forum of Muslim Women fick komma till tals inne i Europaparlamentet i Bryssel.

– Islamofobin är en av de mest brännande frågorna i Europa just nu. Med hearingen i dag ville vi visa att kvinnor och feminister tar täten i kampen mot rasism och islamofobi, säger Soraya Post (Fi).

I ett panelsamtal under hearingen fanns bland andra Raghad al Tikriti, från The Muslim Association of Britain, med.

– När man ser en muslim i dag ser man oftast en terrorist. Eller en kuvad kvinna. I Storbritannien kan man deportera både kvinnor och män med de argumenten. I dag tar muslimska kvinnor ledningen i kampen mot islamofobi. Vi kan inte vänta på att männen ska göra det den här gången, säger Raghad al Tikriti.

På plats fanns även Fatima Doubakil från Muslimska mänskliga rättighetskommittén i Sverige.

– Islamofobin handlar inte bara om attityder. Det handlar om strukturell rasism, säger Fatima Doubakil.

Soraya Post ser de rasistiska hoten torna upp sig över Europa, men är stolt över att vara med och mobilisera de antirasistiska krafterna.

– Vi är många starka kvinnor som har fått nog. I dag samlades många av oss i kampen för rättvisa och mot islamofobi. Tillsammans är vi ännu starkare, säger Soraya Post.

 islamofobi1Raghad al Tikriti (t.v.) från Storbritannien oroar sig över hur lätt
det blivit för den brittiska regeringen att deportera muslimer

islamofobi2Fatima Doubakil från Muslimska mänskliga rättighetskommittén och Soraya Post (Fi)

islamofobi3  Soraya Post hälsade en eminent panel och en engagerad publik välkommen
till hearingen Women against Islamophobia i Europaparlamentet