Solidaritet med demokratirörelsen i Belarus

24 augusti 2020

Det senaste presidentvalet i Belarus kulminerade i en politisk kris och sällan skådat polisvåld. Tusentals invånare i Belarus demonstrerar nu mot vad de anser vara ett riggat val där president Alexandr Lukasjenko återigen säger sig tagit hem valsegern.

Enligt Amnesty International har tusentals människor arresterats och både tortyr och misshandel har varit utbredd och allvarlig. Minst fyra demonstranter har dött.

Det är viktigt att de politiska problem som pågår i Belarus får en lösning utan att utländska makter, som försöker garantera sina egna geostrategiska intressen, ingriper. Det är Belarus invånare och demokrati som ska vara i fokus.

Feministiskt initiativ fördömer polisbrutaliteten och våldet från andra säkerhetsstyrkor i försök att förhindra demonstrationerna. Vi uppmanar nu den svenska regeringen att via diplomatiska vägar driva på och få Belarus regering att sluta begå övergrepp mot fredliga demonstranter. Rätten till yttrandefrihet är en internationell rätt som alla är skyldiga att respektera.

Feministiskt initiativ uttrycker vidare vår djupaste solidaritet med de grupper, speciellt den feministiska rörelsen, som kämpar för demokrati i landet och som är en måltavla för våld och repression från regeringens håll.

Jaime Gomez,
utrikespolitisk talesperson för Feministisk initiativ