Skärpning av straffsatsen är nödvändig!

23 januari 2017

När det gäller sexuella övergrepp finns det knappast grader i helvetet. Det är ett helvete. Men när vi efter helgens händelser nås av uppgifter om en gruppvåldtäkt som spelats in och lagts ut med ljud och bild på sociala medier, och där spritts till en stor, och för offret okontrollerbar och okänd krets, ser vi en ny grövre nivå.

Videoinspelningar som för tio år sedan kunde göras endast av ett fåtal kan idag göras av alla med en mobiltelefon. Det möjliggör också nya sätt att kränka, att förnedra och att begå brott. Även om filmningen och spridningen i detta fall säkert kan utgöra straffbart ofredande och (grovt) förtal är inte det tillräckligt.

Jag arbetar just nu på en motion till Feministiskt initiativs kongress där det i brottsbalken ska framgå att det är en försvårande omständighet att övergrepp och kränkningar sprids till en utomstående krets genom ljud och/eller bild. En sådan spridning ska medföra, inte bara att ett eventuellt fängelsestraff blir längre, utan också att gärningen bedöms som ett grovt brott. I motionen kommer jag också föreslå att den som inte deltar fysiskt i övergreppen, men som medverkar till spridning av ljud och eller bild, ska dömas för spridningen.

Feministiskt initiativ anser att det finns områden där skärpningen av straffsatsen är nödvändig. Detta är ett sådant fall. Kvinnors säkerhet är i dag alltför lågt värderad i jämförelsen med andra grova brott.

 

Tomas Pettersson,
rättspolitisk talesperson