Seger för F!-politik i EU

8 mars 2016

F!-politiken skördade stora framgångar i Europa den 8 mars.

På Internationella kvinnodagen röstade Europaparlamentet för att införliva ett genus- och hbtq-perspektiv i flyktingpolitiken.

– Det är en seger för feministisk politik på självaste 8 mars, säger Soraya Post.

Beslutet innebär bland annat att parlamentet kräver säkra vägar till Europa, att medlemsländerna uppmanas att utveckla HBTQ-kompetens och särskilda flyktingförläggningar för sexuella minoriteter samt att all asylpolitik ska vara könsmedveten.

Europaparlamentet beslutade också att rekommendera att EU ska ratificera Istanbulkonventionen som upprättar bindande rättsnormer kring partnervåld.

– Det var särskilt glädjande att de flesta ledamöter i de stora partigrupperna röstade ja. Men det hade de knappast gjort om det inte funnits starka, feministiska röster på plats, säger Soraya Post, Europaparlamentariker för Feministiskt initiativ.

Men helt konfliktfritt var förstås inte omröstningen under parlamentets session i Strasbourg.

– Smolket i bägaren var att Sverigedemokraternas Kristina Winberg hade hjärta att inte ens rösta för att barn och ungdomar inte ska låsas in på förvar under asylprocessen. Och att Kristdemokraternas Lars Adaktusson röstade nej till att kvinnors reproduktiva och sexuella hälsa samt rättigheter ska ingå i flyktingpolitiken. Det visar att det även framöver krävs feministiska politiker i Europapolitiken. Annars får vi ingen feministisk politik, vare sig på kvinnodagen eller på årets övriga 364 dagar, säger Soraya Post.

Soraya