Samtal med Black Lives Matters – För antirasistisk organisering

24 oktober 2022

När vi nu befinner oss i ett politiskt läge där våra högsta politiska institutioner genomsyras av högerextrema krafter så innebär det att vi har ett farligt läge för alla de som idag redan utsätts för diskriminering. Den politiska oviljan att vilja ta itu med den strukturella rasismen som genomsyrar Sverige och normaliseringen av högerextrem organisering som många av oss aktivister tidigare har varnat för har nu förbytts till en stark rädsla gällande afrosvenskars framtid i Sverige.

 Trots att vi nu befinner oss i ett läge där vi har en regering som i högsta grad genomsyras av rasism, antifeminism och islamofobi så kräver vi fortfarande att regeringen gör ett officiellt uttalande som erkänner Sveriges historiska arv och del i den transatlantiska slavhandeln, samt att Sverige inför den 9 oktober som nationell minnesdag av offren för den transatlantiska slavhandeln.

 – Personligen hoppas jag dessutom att den kollektiva afrosvenska organiseringen gällande att belysa den svenska politiska oviljan att ta itu med den strukturella rasismen fortsätter med stark kontinuitet, över partigränserna och i hela civilsamhället. Jag hoppas också att flera av mina vänner i riksdagen som delar denna kamp fortsätter att motionera om att införa jämlikhetsdata utifrån diskrimineringsgrunderna, säger Teysir Subhi.

 

Se samtalet på Instagram här (går bra även om du inte har ett Instagramkonto): https://www.instagram.com/reel/Cjfgn3pu2Xm/

Vill du också ansluta dig till den antirasistiska och feministiska organiseringen? Bli medlem här: https://feministisktinitiativ.se/bli-medlem/