S försöker lappa ihop ett pensionsbygge som låter hundratusentals äldre riskera ett liv i fattigdom

1 maj 2018

Löfven glömmer att han är låst av Pensionsgruppens mekanismer

På självaste 1 maj passar Stefan Löfven på att göra ett utspel om pensionerna. Det är med tydlig adress till de som arbetat i låglöneyrken och har alldeles för låg pension. De som jobbat ett långt arbetsliv ska ha en bättre pension och upp till 600 kronor i månaden tycker han att det finns utrymme för.

Utspelet gör han trots att regeringen saknar möjlighet att genomföra det på egen hand. Socialdemokraterna är, liksom alla allianspartier och miljöpartiet, låsta av Pensionsgruppens mekanismer. Alla måste vara överens. Inte heller hinns det med före valet menar Löfven. Och det är väl tur för honom, när han lockar med en pengapåse han inte har makt att dela ut. För de som har det allra sämst pension kommer inga nyheter, utöver det behovsprövade garantipensionstillägget med tidslås på flera år som presenterades i pensionsöverenskommelsen i december. En överenskommelse som Löfven nu på egen hand går ifrån.

Löften om enstaka punktinsatser för att försöka lappa ihop ett pensionsbygge som låter hundratusentals äldre riskera ett liv i fattigdom räcker inte. Vi behöver ett system som bättre svarar mot både behov och de förväntningar vi ska kunna ställa på ett rättvist pensionssystem. Vi behöver göra om och göra rätt. Och medan vi bygger ett nytt måste vi prioritera att ta hand om de som har det allra sämst.

Ingen ska leva under Europas fattigdomsgräns och därför börjar vi med att höja garantipensionen till den nivån, medan vi bygger ett pensionssystem som bär.

Läs vår rapport med förslag för ett nytt pensionssystem här

 

 

 

Lotten Sunna,
Socialförsäkringspolitisk talesperson