Nora Axelsson Håkansson, Riksdagskandidat för Fi 2018

Vuxen och ensam utan skydd

28 juni 2018

En nattpromenad där jag passerar gränsen.

Hej! Jag heter Nora, klockan är 23.59 och jag är 17 år. Hade jag varit flykting nu hade mina rättigheter tagits ifrån mig om en minut när jag fyller 18. *Väntar lite* Så, nu. Jag hade blivit utkastad på gatan, min familj som jag fått tilldelad hade inte länge behövt ha kvar mig, min godman hade tagits ifrån mig, försörjningsstödet hade blivit indraget och jag hade antagligen fått avslag på min asylansökan. Jag hade setts som vuxen och att jag nu kan klara mig helt själv i världen.

Jag är född med privilegiet att jag inte behöver oroa mig över min 18-årsdag, att det kan få vara en dag för fest och inte behöva oroa mig för om jag kommer leva om en månad eller inte. Men det är inte så för alla människor.

Och jag vet inte vad jag hade gjort nu(om jag var flykting). Det är mitt i natten, jag är ute och går och den här minuten hade kunnat förändra så mycket. Det är kallt, det regnar och jag vet inte vad jag hade gjort om jag inte hade haft någon bostad att gå till, mat på bordet och trygghet överhuvudtaget om jag hade behövt leva med känslan av att jag var ensam och inte längre fick något skydd. Lite perspektiv. Godnatt.

#låtdeungastanna

VUXEN OCH ENSAM UTAN SKYDD I VÄRLDEN🚶🏼‍♀️🌌 En nattpromenad där jag passerar gränsen.”Hej! Jag heter Nora, klockan är 23.59 och jag är 17 år. Hade jag varit flykting nu hade mina rättigheter tagits ifrån mig om en minut när jag fyller 18. *Väntar lite* Så, nu. Jag hade blivit utkastad på gatan, min familj som jag fått tilldelad hade inte länge behövt ha kvar mig, min godman hade tagits ifrån mig, försörjningsstödet hade blivit indraget och jag hade antagligen fått avslag på min asylansökan. Jag hade setts som vuxen och att jag nu kan klara mig helt själv i världen.–Jag är född med privilegiet att jag inte behöver oroa mig över min 18-årsdag, att det kan få vara en dag för fest och inte behöva oroa mig för om jag kommer leva om en månad eller inte. Men det är inte så för alla människor. Och jag vet inte vad jag hade gjort nu(om jag var flykting). Det är mitt i natten, jag är ute och går och den här minuten hade kunnat förändra så mycket. Det är kallt, det regnar och jag vet inte vad jag hade gjort om jag inte hade haft någon bostad att gå till, mat på bordet och trygghet överhuvudtaget om jag hade behövt leva med känslan av att jag var ensam och inte längre fick något skydd. Lite perspektiv. Godnatt.”🌌 #barnrätt #låtdeungastanna

Publicerat av Nora Axelsson Håkanson – Feministiskt initiativ Onsdag 27 juni 2018

 

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik