Farida al-Abani, Tidigare partiledare för Fi, 2019-2022.

Vi som inte redan är kan alla bli migranter

2 november 2018

Om cirka en månad ska FN:s medlemsländer samlas för att underteckna det första globala avtalet kring migration i världen. Ett avtal som är långt ifrån tillräckligt och som skulle kunna kräva mer av avtalsländer, men det är trots allt en god början för att stärka migranters rättigheter. Det viktiga att säkra i detta avtal är inte maxkraven, utan minimikraven för varje medlemsland. Sverige ska få kunna ha en mer generös migration än andra om det är det vi önskar. Det är migranters rättigheter som vi vill se säkrade, och samtidigt vill vi förstärka länders skyldighet att uppfylla dessa rättigheter.

Att Ungern, USA, Australien och nu Österrike drar sig tillbaka i detta avtal är ett tydligt tecken på hur nationalismen och protektionismen breder ut sig. Vi ser också hur Trump skickar militär mot människor på flykt och talar om att avskaffa den grundlagsenliga rätten till amerikanskt medborgarskap för de barn vars föräldrar saknar medborgarskap. Dessa aktioner och signaler behöver vi ta på högsta allvar.

Det är inte en slump att det är just dessa länder som backar från ett gemensamt avtal. ”Det kan inte vara så att en person på grund av klimatet eller fattigdom får rätt att migrera.” ”Migration är inte en mänsklig rättighet”, sa Heinz-Christian Strache igår i en intervju med tidningen Der Standard. Heinz-Christian Strache, partiledare för det högerpopulistiska österrikiska regeringspartiet FPÖ, är idag Österrikes vice förbundskansler.

Det är ingen slump att just Strache och hans parti uttalar sig kritiskt till ett avtal kring migration.

Det är inte heller en slump att svenska högerpopulistiska tidningar och bloggar uttrycker störst oro av alla kring detta avtal.

En person som migrerar är inte en särskild människa, utan genom att stärka migranters rättigheter så stärker vi allas rättigheter. Migranter är något en del har varit, en del är och något vi alla kan bli vare sig vi önskar det eller ej. Därför är det viktigt med ett avtal som stärker migranters rättigheter. Det har vi alla att vinna på och det är något som vi inte kan vänta med.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik