Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Vet du vad som pågår i Colombia just nu?

27 augusti 2020

Jo, bara hittills under 2020 har 182 människor mördats i 42 olika massaker.

Detta berättar Indepaz, en organisation som arbetar för fred och mänskliga rättigheter. 35 av morden skedde mellan 2–22 augusti.

Sociala ledare, miljöaktivister, människorättsaktivister, urfolksaktivister, feminister, personer från den tidigare FARC-gerillan, medlemmar av oppositionen och aktivister från afro-colombianska grupper – alla som ser på världen ur ett annat perspektiv än de som styr landet, riskerar att bli offer för våld. De riskerar sina liv för att de vill ha ett land som erbjuder en bättre framtid åt kommande generationer.

En liknande bild som den Indepaz beskriver rapporterar också organisationen Global Witness. Enligt dem var under 2019 Colombia det land där störst antal miljöförsvarare mördades.

Massaker är dock inte ett nytt fenomen i Colombia. Tidigare associerades landet av den beväpnade och interna konflikt som plågade befolkningen i mer än 50 år. Men när fredsavtalen undertecknades av den colombianska staten och gerillan FARC-EP fick många människor nytt hopp om fred. Var nu tiden för då landets historia av massaker skulle få ett slut?

Fyra år efter fredsavtalets signerande måste vi tyvärr konstatera att massaker och mord återvänt och på många sätt blivit vardag i Colombia igen. Det är inte förvånande då den nuvarande presidenten Ivan Duque hade som vallöfte att riva upp fredsavtalen när han kandiderade för det högerextrema regeringspartiet Centro Democrático (CD). Bristen på politiska vilja till fred är anledningen att massakrernas återkomst.

Det är därför obegripligt att Sverige väljer att sälja krigsplan av JAS-typ till Colombia. Det Colombia behöver nu är en regering som respekterar mänskliga rättigheter och garanterar rätten till ett tryggt liv för alla invånare. Inte mer krigsmaterial. Colombias befolkning befinner sig i händerna på en regering som tittar bort varje gång en aktivist mördas. Övriga världen kan inte fortsätta vara tyst inför en sådan hemsk verklighet.

Feministiskt initiativ fördömer i det starkaste ordalag de massakrer som drabbar Colombia. Vi uttrycker vår solidaritet och ovillkorliga stöd till de civilsamhällsorganisationer som kämpar för demokrati. Vi uttrycker vår djupaste sorg och medkänsla till offren för massakrerna, massakrer som redan börjar likna ett folkmord.

Feministiskt initiativ uppmanar nu den svenska regeringen att:

  1. Omedelbart avsluta all försäljning av krigsflygplan till den colombianska regeringen.
  2. Att Utrikesdepartementet ber den colombianska ambassadören i Sverige ta avstånd från massakrerna och protesterar mot Colombias regerings ineffektiva hantering av dessa fruktansvärda brott.
  3. Genom diplomatiska kanaler uppmuntrar andra EU-länder att protestera mot dessa våldsbrott som just nu sker straffritt i Colombia samt stoppar alla samarbetsavtal av militär karaktär mellan EU och Colombia.
  4. Driva frågan om att skapa en mission med representanter från EU-parlamentet och organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter som på plats i Colombia dokumenterar situationen och formulerar vidare rekommendationer till EU-parlamentet.

Jaime Gomez ,
Utrikespolitisk talesperson

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik