Farida al-Abani, Tidigare partiledare för Fi, 2019-2022.

Våra gemensamma utrymmen ska vara fria från hat

29 november 2018

Berätta för mig varför en nazist ska få sitta i en panel i våra bibliotek och försvara sin nazistiska ideologi? Vem tänker vi ska leda ett sådant samtal? Vem är målgrupp som åhörare? Ska bibliotekarier och annan personal få vara eller ha rätt att undvika platsen där samtalet förs?

”Detta var ett sätt att bryta filterbubblor och för åhörarna att själv höra och bedöma radikalt olika perspektiv.” Så skrev Daniel Forsman till mig som svar på mitt mail där jag ifrågasätter Nordisk ungdoms närvaro i panelen. Detta överanvändande av ordet filterbubblor. Ska vi anklaga de som flytt från Nazityskland för att de ville leva i filterbubblor utan nazister? Visst behöver vi förstå varandra mer i detta samhälle. Men det är tilliten och förtroendet vi behöver bygga och inte förstå varför någon vill se mig utvisad. Vi förnekar ständigt rasism och hat och kallar det en åsikt och vill ge den plats att synas. Denna förnekelse av historia men också av de ständiga hatbrott som sker från högern – den förnekelsen och glömskan är farlig. 

Hatet som gror och rasismen som finns handlar inte om att rasister inte fattar hur snäll jag är EGENTLIGEN. Hatet bygger på en föraktfull ideologi som ser vissa som mer värda än andra. Det är inget att diskutera när vi har lagar och regler som går helt emot den ideologin.

Stina Oscarson vill se mer samtal och tycker att de är tråkigt att Folkets Hus och Parker inte hyr ut sina lokaler till SD. Calle Nathanson som är VD för folkets hus och parker, han lever inte i en filterbubbla, hans dotter kom en morgon till skolan och möttes av svastikor och orden ”judeäckel”.

Vi försöker överleva och önskar att våra gemensamma ytor kan vara fria från hat och fördomar. Är det mycket begärt?

Läs Feministiskt initativ Stockholms uttalande om händelsen här.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik