Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Vad väntar Sverige på för att stoppa vapenexport till Saudiarabien?

21 oktober 2018

I mer än två veckor upprepade Saudiarabien att Jamal Khashoggi hade lämnat konsulatet i Istanbul efter att ha gjort några ärende. Nu erkänner Saudiarabien att journalisten mördades. Hans kropp utsattes för tortyr, halshuggning och lemlästning. Jamal Khashoggi hade lämnat Saudiarabien 2017 och reste till USA som ett sätt att undvika förföljelse efter en våg av gripanden i landet.

Saudiarabien har en lång historia av kränkningar mot de mänskliga rättigheterna

Amnesty International rapporterar om situationen under år 2017 och konstaterar att ”Många människorättsförsvarare och kritiker fängslades och några dömdes till långa fängelsevillkor efter orättvisa prövningar.” Nyligen rapporterar samma MR-organisation återigen att ”Just nu slår den saudiarabiska regeringen till hårt mot oliktänkande genom att gripa människor som vågar protestera mot den. De gripna ställs inför rätta i bristfälliga rättegångar och döms till långa fängelsestraff. En del riskerar även dödsstraff.”

Ett exempel på den situation är fallet med Waleed Abu al-Khair, Mohammad al-Qahtani och Abdullah al-Hamid, tre välkända människorättsförsvarare som fick ”Right Livelihood Award” här i Sverige, utmärkelsen som kallas också för ”det alternativa Nobelpriset”. De ska inte kunna medverka vid prisutdelningen ceremoni för att de sitter fängslade i Saudiarabien.

Ett annat exempel är fallet om Samar Badawi som fängslades den 1 augusti i år tillsammans med en annan kvinnlig förkämpe för mänskliga rättigheter, Nassima al-Sada. Samar är syster till den fängslade bloggaren Raif Badawi som dömdes till tio års fängelsestraff och 1000 piskrapp. Fallet var återigen känd i hela världen när Canadas utrikesminister, Chrystia Freeland, uttryckte sitt stöd till familjen Badawi och krävde att Saudiarabien skulle frigöra dem vilket orsakade en diplomatisk kris mellan de två länderna.

Saudiarabien leder militär koalition som driver kriget i Jemen

Men problemet med respekt för internationell rätt sträcker sig bortom Saudiarabiens gränser. Landet leder en militärkoalition som driver kriget i Jemen sedan 2015. Enligt många är kriget i Jemen världens största humanitära kris idag. Det beräknas att ca två miljoner människor är på flykt. Enligt FN är ca 22 miljoner jemeniter beroende av någon form av hjälp medan 8,4 miljoner är i akut behov av det. Över 10 000 människor har dödats och två miljoner barn är akut undernärda. Organisationer som Human Rights Watch och Amnesty International har rapporterat dussintals flyganfall som kan komma att betraktas som krigsbrott och där civilbefolkningen drabbas hård speciellt kvinnor och barn. Skolor, sjukhus och till och med bröllop och begravningar har varit mål för koalitionens militära attacker.

Svensk vapenexport till Saudiarabien har inte stoppats trots kampanj

Redan 2016 ägde en internationell kampanj rum för att tvinga vapenexportländerna att sluta sälja vapen till länderna som ingår i koalitionen som leds av Saudiarabien. Sverige var ett av dessa länder som kampanj siktade på. Vårt land exporterar bland annat luftradarsystemet Global Eye till Förenade Arabemiraten som är ett av de tio länder som ingår i koalitionen som flygbombar civila mål i Jemen. Men vapen fortsätter att vara närvarande i denna del av världen och USA, Frankrike och Storbritannien, som är stora vapenexportörer, fortsätter att leverera vapen till koalitionen. Det förklarar delvis varför Donald Trump ställer sig på Saudiarabiens sida. Stora ekonomiska intressen står på spel!

Stoppa all vapenexport till Saudiarabien och kräv en oberoende utredning kring Khashoggi

Feministiskt initiativ ser med stort bekymmer att Sverige inte har stoppat vapen försäljning till Saudiarabien och deras partner i den militära koalitionen. Det är hög tid att landet tar sitt ansvar i konflikten och stoppar all vapenexport till dessa länder med omedelbart verkan. Så länge det inte är gjort har Sverige ett ansvar i de allvarliga militära attackerna på det civila samhället i detta krig och för konsekvenserna av det. Vi förväntar oss också att Sverige stödjer kraven som Amnesty Internationell ställer för att ”en oberoende utredning av omständigheterna kring Khashoggis försvinnande genomförs och att resultatet av den offentliggörs” och driver frågan på EU nivå.

 

Denna artikel publicerades i Feministiskt Perspektiv den 22/10 och den kan hittas här

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik