Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Teodora del Carmen Vásquez vinner stort pris för mänskliga rättigheter!

11 oktober 2018

Kvinnorättsaktivist vinner årets Per Anger-pris.

Teodora del Carmen Vásquez från El Salvador dömdes 2007 till 30 års fängelse för mord efter att hon födde ett dödfött barn och anklagades för abort. I El Salvador råder ett totalförbud mot abort och är därför kriminaliserat.

Under sin tid i fängelse började Teodora engagera sig för att ändra lagstiftning som förbjuder abort helt utan undantag. Idag arbetar Teodora för TNT, en frivilligorganisation i El Salvador som stöttar fängslade kvinnor.

Idag fick Teodora fick Per Anger-priset 2018 “för sin kamp för kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa i El Salvador – ett av världens mest konservativa länder i synen på abort”. Det var Amnesty International som nominerade Teodora till priset som instiftades av Sveriges regering år 2004 för humanitära och demokratifrämjande insatser och utses av Forum för levande historia.

Feministiskt initiativ uttrycker en stor glädje för att detta pris har beviljats till en person med Teodoras bakgrund. Som hon själv uttrycker det ”Per Anger-priset är inte främst ett pris till mig, det är en symbol för en fortsatt kamp för mänskliga rättigheter för kvinnor”.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik