Farida al-Abani, Tidigare partiledare för Fi, 2019-2022.

Sverige är inte säkert

19 november 2018

Vi brukar säga att Afghanistan inte är säkert men vi som skrikit och tjatat om detta har nu tröttnat på att migrationsverket och regeringen inte lyssnat in våra och andras varningar om läget. Nu behöver vi tala om ett annat land som inte är säkert. Och det land är tyvärr Sverige.

Sverige deporterar idag människor till livsfara och i vissa fall där det lett till död. Vi deporterar både barn, unga och äldre. Utvisningsbeslut leder till att människor hamnar på flykt igen, lever gömda i eller utanför Sverige och i värsta fall leder det till att unga och vuxna tar sina liv för att de inte längre står ut. Trauma efter trauma är det människor genomgår för att rädda sina liv. Så länge världen är rund, så länge faktiska gränser inte finns, så länge jag kan röra på mig men inte andra, så länge faran och hotet finns så måste vi kämpa för något annat. Idag hotas ett femtiotal unga utvisas från förvaret i Märta till Kabul kl 21.40. Jag är här för att visa mitt stöd och vara med och stoppa dessa inhumana tvångsutvisningar. Så länge vi har lagar som tillåter deportationer så måste vi demonstrera och visa på den politiken vi vill se.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik