Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Stoppa massakern i Colombia

5 maj 2021

Den 28 april inledde det colombianska folket en nationell strejk mot den av regeringen föreslagna hälsoreformen och skattereformen, samt den ökande fattigdomen, minskningen av offentliga investeringar och den nya vågen av våld som landet upplever till följd av att fredsavtalen inte genomförts.

Efter flera dagar av nationell strejk drog den colombianska regeringen, som leds av Ivan Duque, tillbaka förslaget om skattereform. En vinst för demonstranterna men till en mycket hög kostnad vad gäller respekten för de mänskliga rättigheterna och för livet. Organisationen ”Temblores” som arbetar med uppföljning av polisvåld, rapporterar att 31 personer mördats, 1 443 fall av polisvåld och 10 offer för sexuellt våld. Som svar på strejkens rättvisekrav har Duque-regeringen påbörjat en militarisering av städerna, släppt löst polisvåldet mot demonstranterna och helt ignorerat den uppmaning till dialog som föreslagits från flera håll.

Den kritiska situationen  vad gäller respekt för de mänskliga rättigheterna i Colombia är inte ny. Enligt en FN-rapport från den 4 mars 2020 är Colombia det land i Latinamerika där flest människorättsförsvarare dödats.

Feministiskt initiativ fördömer, i de starkaste ordalag, de tydliga kränkningarna av rätten att protestera och av mänskliga rättigheter som den colombianska regeringen kränker inför världens ögon. På samma sätt uttrycker vi stöd för det colombianska folket, deras fackliga organisationer, feminister, HBTQ+-befolkningen, bönder, urfolk, studenter och andra delar av civilsamhället, som för närvarande försvarar sin rätt till fred och erbjuder motstånd mot förtrycket från den colombianska regeringen. De colombianska myndigheterna måste sätta stopp för våldet mot demonstranterna, stoppa militariseringen av städerna och se till att mänskliga rättigheter respekteras och garanteras i landet.

Feministiskt initiativ uppmanar utrikesminister Ann Linde att kalla den colombianska ambassadören till Utrikesdepartement för att uttrycka sitt fördömande av det dokumenterade polisvåldet som utövats mot de medborgare  som fredligt använt sin rätt att protestera. Regeringen ska dessutom använda sitt ordförandeskap för Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa (OSSE) och genom lämpliga kanaler i EU arbeta för att kräva att Colombias regering stoppar våldet. Sverige ska även, och  i enlighet med de krav framförda  av mänskliga rättighetsorganisationer i Colombia, arbeta för att en internationell verifikationskommission skickas till Colombia. Kommissionen ska  verifiera på plats att befolkningens mänskliga rättigheter respekteras och att brott mot mänskligheten inte förblir ostraffade.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik