Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Sorayas påstående är faktabaserat

19 maj 2019

Att några journalister inte kontrollerar uppgifter de använder i sitt arbete kännes oproffsigt minst sagt. Det ska ingå i en seriös journalists arbete att kritisk granska och bekräfta information och inte gå på rykte, myter eller fördomar.

Det är det som jag förväntar mig från journalistkåren. En ärlig och seriös hantering av fakta och information.

När en journalist som Mats Knutson pratar emot fakta i TV rutan, som har tusentals tv-tittare, besitter han en stor makt som han måste hantera på ett ansvarsfullt sätt. All annat är maktmissbruk.

SIPRI är en välkänd organisation som på ett seriöst sätt studerar frågor om fred och konflikter med tonvikt på nedrustning och rustningsbegränsning. Deras forskning är faktabaserad. Jag använder ofta SIPRI som källan i mina analyser och debattartiklar. När de säger att Rysslands militärutgifter ”minskade med 3,5 procent jämfört med 2017.” och att ”USA och Kina dominerar ökningen av världens militärutgifter” under samma period, är det  siffror att ta hänsyn till och de är trovärdiga.

Soraya pratade saklig under debatten. Hennes resonemang var faktabaserat och det är anmärkningsvärt att en journalist med så mycket erfarenhet som Mats Knutson inte bara ifrågasätter fakta som är rätt citerade utan att han inte återkommer med en erkännande om att han hade fel.

Att backa och erkänna fel är en bra journalistikpraxis och säger mycket om den professionella nivån på journalisten.

Jaime Gomez,
kandidat till Europaparlamentet
och utrikespolitiskt talesperson

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik