,

Fula knep och stigmatisering Björklund

15 augusti 2018

”När man har ett invandrartätt område, där det nästan bara går invandrare och har låga resultat – då kan man fundera på om vi ska ha den skolan där, eller om det är bättre att lägga ner den skolan. Så att man inte får skolor som nästan bara har invandrarelever.”

Människosynen som lyser igenom i intervjun av Jan Björklund i Ekot är inte vacker, oavsett om det handlar om nationalistisk populism eller hur Björklund själv delar upp människor i ”vi och dem” beroende på var en kommer ifrån. Det är dags att släppa dessa stigmatiserande beskrivningar och också drömmen om det ”fria” skolvalet och ta till sig kritiken från alla led om att segregationen ökar och det inte fungerar. Feministiskt initiativ vill slopa det sk fria skolvalet och säkerställa en likvärdig skola i hela landet genom förstatligande och styrning utifrån värderingar om jämlikhet istället för gammaldags krav på lydnad och disciplin.

Sänkningen av statlig skatt marknadsför han genom att påstå är riktade mot ”kvinnliga akademiker” så som barnmorskor och förstelärare. Det är helt enkelt inte sant, det är en klassisk ”sälj grej med tjej”.

I löneläget det handlar om (39 000-44 000kr/mån) finns betydligt fler män än kvinnor och skattesänkningen skulle ytterligare öka skillnaden i inkomst efter skatt mellan kvinnor och män. Förra gången Alliansen fick sina händer på Sveriges skattepolitik 2006 så sjönk kvinnors inkomst jämfört med mäns från 76,0% till 73,6% på ett år. Vi har inte råd med fler sådana bakslag – vi ska istället öka den ekonomiska jämställdheten mellan män och kvinnor.

Vill du se en äkta feministisk ekonomisk politik så ta en titt på vår statsbudget Jan!

 

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik