Farida al-Abani, Tidigare partiledare för Fi, 2019-2022.

Riksdagen behöver nya perspektiv med bredare representation!

19 augusti 2018

Att bygga ett samhälle som präglas av jämställdhet och frihet från alla former av diskriminering handlar om demokrati. Demokrati betyder vi. Tillsammans. Personerna på vår riksdagslista representerar inte bara sig själva och F! utan kommer från en mängd olika rörelser och har erfarenheter både från politiken och civilsamhället. Dem vill jag lyfta upp!

När F! förra valet kom in i flera kommuner så kom vi in med nya perspektiv och personer. Personer där de flesta aldrig innan varit folkvalda men där alla varit aktiva i civilsamhället på ett eller annat vis. Samma gäller för vår riksdagslista. Det handlar inte bara om vilken politik en för men också vilka som ska bära den. När F! kommer in i riksdagen så får vi minst 14 mandat. Låt säga att vi skulle få 25 mandat. Då skulle dessa personer sitta i vår riksdag i höst: Här kommer du till vår riksdagslista.

Det handlar inte bara om vilken politik en för men också vilka som ska bära den.

De representerar inte bara sig själva och F! utan kommer från en mängd olika rörelser. Vi kommer från fredsrörelsen, från hbtqiarörelsen, från sametinget, från antirasistiska och antikoloniala rörelsen, från basinkomströrelsen, från funktionsrörelsen, från asylrättsrörelsen, från fackföreningsrörelsen, från miljörörelsen, från elevkårsrörelsen, från kultursektorn, från vårdsektorn, från jourrörelsen, från latinamerikarörelsen, från lands- och glesbygds-rörelsen, från skolan, från djurrättsrörelsen, från nykterhetsrörelsen, från jämlikhetsrörelsen och vi kommer från många många fler. Så mycket inrymmer bara i dessa 25 kandidater och kommande riksdagsledamöter.

Birger Schlaug skrev nyligen något som går ihop med detta:

”I valet kommer allt fler att rösta på de alternativ de anser vara minst dåligt, trist eller ointressant. Men herregud, vi behöver ju brinnande hjärtan i politiken, politiska företrädare som står för något, som fyller våra hjärtan med vilja att hjälpa till, som ger oss hopp om något annat än det som är. Vi behöver mer av Bernie Sanders inspirationskraft, mer av Jeremy Corbins förmåga att samla de som känner ända in på revbenen att något är fel. Vi behöver höra något annat än det som sägs i den partipolitiska bubblans debattprogram. Vi behöver en politisk kraft som öppnar dörrar och fönster och vädrar ut de cirkelresonemang och de föreställningar som idag dominerar politiken.”

Ja vänner, här är de! 

Vi förändrar makten – Vi säkrar demokratin – Vi förnyar politiken

 

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik