Teysir Subhi, Partiledare, kommunpolitiker & riksdagskandidat 2022.

NOOSHI, VAD SYSSLAR NI MED?

17 mars 2022

Jag är så upprörd. Stämmer detta så är det något av det värsta jag har sett. Vänsterpartiet går ihop med de blåbruna i ett gemensamt förslag om att kraftigt sänka priset på fossila bränslen!

Detta är alltså ett förslag som:

* är en katastrof för klimatet med kraftigt ökade utsläpp som följd
* är antifeministiskt i att det missgynnar kvinnor
* göder Putins krigskassa, och dränerar den svenska statskassan
* ger SD inflytande – och bryter V:s tidigare linje att ej samarbeta med SD

Redan regeringens förslag på sänkt pris på fossila bränslen och bidrag till alla bilägare var dåligt, men det här är uruselt. Enbart en av punkterna ovan hade räckt för att göra förslaget dåligt, alla fyra tillsammans gör det här till ett totalt svek.

Att sänka priset på fossila bränslen och privatbilism är antifeministiskt. Män äger i betydligt större grad än kvinnor bil. Kvinnor reser kollektivt och män kör bil. Att då subventionera bilism men inte kollektivtrafik är inget annat än antifeminism.

Mest besviken är jag på Vänsterpartiet. Inte på mina vänner i Vänsterpartiet, inte på alla klimatkämpar i V, inte på alla V-medlemmar som hållit linjen mot SD sen 2010. Utan på V:s nya partiledning, och på Nooshi Dagdostar.

Nooshi, vad sysslar ni med? Ända sen du tillträdde har du vridit V:s politik i riktning mot industrisatsningar och energinationalism och kört över klimataktivisterna i ditt eget parti. Du pratar öppet om att Vänsterpartiet ska bli nya Socialdemokraterna, och att SD-väljare ska lockas till V. Fattar du inte att valet 2022 är ett ödesval för klimatet? Vi har inte tid att vänta till 2026 att rädda klimatet, och om V sviker så finns det inte länge en majoritet för klimatåtgärder. Det går inte att “tillfälligt” sänka priset på bensin, vad du säger här är att staten alltid ska betala för ökade kostnader för bensinen, som kommer att bli dyrare eftersom oljan är en ändlig resurs som börjar ta slut.

Fi står för den klimat- och miljöpolitik som behövs för att vi ska ha en chans att nå målen. Fi har inga problem med dubbla medlemskap, och samarbetar med V i alla kommuner där vi är invalda. Hjälp oss sätta press på V att återvända till klimatpolitik och att inte samarbeta med SD – bli medlem i Fi idag! https://feministisktinitiativ.se/bli-medlem/

Fi står inte för att göra konsumtion billigare. Däremot för att ge pengar till låginkomsttagare. Det är helt olika saker, med olika effekter. Att artificiellt subventionera billig konsumtion leder till ökade utsläpp och överkonsumtion. Att omfördela och ta pengar från höginkomsttagare och ge till låginkomsttagare minskar utsläpp, och minskar klyftorna i samhället. Förslagen som läggs fram av V tillsammans med de blåbruna ökar klyftorna.

Fi vill inte ge pengar till bilägare. Vi är inte intresserade av att skydda alla från förändringar och bevara status quo. Vi vill ändra på samhället.

Genom att ge pengar till alla och låta priserna stiga, så kan invånarna själva välja klimatsmart och faktiskt gå plus. Istället för att ge pengar till de som förstör klimatet.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik