Carmen Blanco Valer, Riksdagskandidat för Fi 2018

Minnesdag för att hedra offren för den transatlantiska slavhandeln

9 oktober 2019

Den 9 oktober 1847 avskaffades det svenska slaveriet officiellt. Då hade den avhumaniserande transatlantiska handeln, som gick ut på att Sverige köpte och sålde människor, pågått i 201 år.

Om detta finns det knappt något skrivet om i historieböckerna. Inte ens texterna som stoltserar över de svenska brukssamhällenas blomstring antyder att ”blomstringen” av järnsmidesindustrin var kopplad till tillverkningen av föremål som användes för att binda fast och tortera svarta människor.

Den transkontinentala människohandeln som Sverige var en del av förutsatte en avhumanisering av människor. Detta var i sin tur en ”nödvändighet” för den gryende kapitalismen eftersom det koloniala systemet riskerade att kollapsa på grund av arbetskraftsbrist efter folkmordet av ursprungsbefolkningen.

Men trots slaveriets avskaffande kan vi med sorg konstatera att konsekvenserna av denna lever vidare än idag. Precis som svarta från Afrika läts dö under den transatlantiska färden, låter EU:s inhumana asylpolitik idag tusentals människor drunkna i Medelhavet när de försöker fly till Europa.

Slaveriets konsekvenser lever även vidare genom afrofobin. Den strukturella rasismen tar sig i uttryck i vardagen som bland annat hög arbetslöshet, överrepresentation i låglönejobb och bostadsbrist. Och inte minst drabbas svarta av exotifiering, sexualisering, misstänkliggörande och utsätts för hatbrott.

Vi i Feministiskt initiativ ser denna dag som en minnesdag för att hedra offren för den transatlantiska slavhandeln och för de som bekämpade slaveriet, kolonialism och rasism i det förflutna. Men vi ser också denna dag som en då vi bör lyfta styrkan och kraften hos de svarta människor som dagligen står emot afrofobi och rasism. Det är upp till oss alla att förändra den vardagen och skapa ett jämlikt samhälle, fritt från förtryck.

 

Carmen Blanco Valer,
antirasistisk talesperson

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik