Rasmus Klockljung, Djurpolitisk talesperson

Danmark stänger ner hela minkindustrin – Sverige bör följa efter!

4 november 2020

Danmark har världens största minkindustri, och coronaviruset sprids ohejdat från farm till farm över Jylland. Redan tidigare hade danska regeringen beslutat att avliva alla minkar på konstaterat drabbade farmar och på alla farmar inom åtta kilometers radie från dem. I dag har Danmarks regering beslutat att det inte räcker.

Samtliga 15 miljoner minkar på Danmarks tusentals farmar ska avlivas, och industrin får inte föda upp några fler under de närmaste åren. ”På Nordjylland har den senaste veckan 783 personer konstaterats vara coronasmittade. Hälften av dem uppges ha haft kontakt med minkar”, enligt Expressen.

Det har redan konstaterats att coronaviruset muterar i minkar, och uppfödningen utgör därmed ett stort hot även mot människors hälsa eftersom det riskerar att göra ett vaccin verkningslöst. Den danska statsministern betonar att läget är ”extremt allvarligt”.

Nederländerna, som också har en av världens största pälsindustrier, har i höst redan beslutat att permanent förbjuda pälsuppfödning. I ett antal andra länder, även i Sverige, har coronavirus hittats i döda minkar. Ändå får den svenska minkindustrin fortsätta. Den är pytteliten i jämförelse med Danmark, med 37 farmer och omkring en halv miljon minkar, så när det går att stänga ner världens största och fjärde största minkindustrier bör det gå snabbt och lätt att stoppa industrin även i Sverige.

Feministiskt initiativ kräver att den svenska regeringen tar ansvar och sätter stopp för detta uppenbara hot mot folkhälsan! Därefter bör den givetvis avskaffas permanent även i Sverige, så att vi slipper skämmas och kan sälla oss till de flera dussin länder som förbjudit detta etiska haveri.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik