
Mäns våld mot kvinnor är en samhällskris som ständigt får pågå
15 juli 2022Teysir Subhi, partiledare för Feministiskt initiativ och toppkandidat till riksdagen, talade på #kvinnostrejk i Umeå 15e juli. Här är hennes tal.
Varje fredag sedan den 26:e mars 2021 har människor protesterat på olika platser i landet och postat bilder på sociala medier under hashtag #kvinnostrejk för att höja sina röster och sätta press på regeringen att prioritera arbetet med att stoppa mäns våld mot kvinnor.
Vi är många som är frustrerade över det våld som män dagligen utsätter kvinnor och barn för, och vi vet att vi har en lång väg kvar att gå då män fortfarande kan begå allvarliga våldsbrott utan större konsekvenser.
Det här fruktansvärda våldet som gör att det idag finns ett tusental kvinnor, många av dem med barn, som idag lever gömda i Sverige. Att så många kvinnor tvingas fly sina hem och bosätta sig på annan ort då de är hotade av en våldsam man är helt obegripligt. Att våldsutsatta kvinnor dessutom ska behöva betala för att kunna leva skyddade är avskyvärt. Vad är det för samhälle vi lever i som först möjliggör mäns våld, och som sedan också straffar den som behöver hjälp efter att ha blivit utsatt.
Att leva gömd innebär att man alltid måste vara försiktig, att aldrig kunna känna sig riktigt trygg, och många gånger tvingas man plötsligt flytta och rycka upp barn från vänner och skola, samtidigt som förövaren i många fall kan bo kvar och leva sitt liv som vanligt.
Det finns otroligt många brister i vårt rättsväsende som gör det svårt att skydda våldsutsatta. Men ett av de allra största problemen är att våra berättelser och vår trygghet inte tas på tillräckligt stort allvar. Det behöver vi ändra på!
År 2020 polisanmäldes totalt 9 580 våldtäkter, enligt Brottsförebyggande rådet. Samma år utfärdades endast 301 domar för våldtäkt. Andelen utredda våldtäkter där polisen identifierar en misstänkt person har under de senaste åren legat på runt 10–15 procent. Siffrorna är skrämmande oproportionerliga, och mörkertalet är stort.
Att betydligt större insatser görs för att snabbare identifiera misstänkta är viktigt för att kunna åtala och lagföra fler. När polisens inledande utredningsarbete vid våldtäkter och våld i nära relation inte följs, är det inte förvånande att fallen läggs på hög i stället för att leda till fällande domar.
2021 lanserade Feministiskt initiativ ett program med 92 politiska förslag för att motverka mäns våld mot kvinnor innan, under och efter att brottet har begåtts. Bland annat vill vi se högre straff vid sexualbrott och att förhör alltid ska hållas med utpekade gärningsmän när våldtäkt och våld i nära relation anmäls så att fler förövare straffas.
Vi vill också att fler specialutbildade åklagare, domare och utredare inom polisen med inriktning på sexualbrott anställs, samt att riktade resurser avsätts till hela rättskedjan för att förkorta de långa handläggningstiderna för sexualbrott.
Det är tydligt att mäns våld är ett av Sveriges största säkerhetsproblem. Men trots det, och trots hundratals utredningar om vad mäns våld beror på står regeringen handfallen.
Vi behöver ett långsiktigt och systematiskt arbete för att stoppa mäns fysiska, psykiska, och sexuella våld. För de som utsätts för sexuella övergrepp och våld förtjänar upprättelse och en chans till att läka, medan förövarna måste möta konsekvenserna av sina handlingar.
Idag har jag som partiledare för Feministiskt initiativ fått äran att få tala här om den här samhällskrisen, den här pandemin som ständigt pågår. Och jag är otroligt stolt över mitt parti och mina partikamrater som på olika platser runt om i Sverige på olika sätt engagerar sig i denna rörelse som har vuxit sig större och större. För det visar verkligen att vårt parti är en stor del av gräsrotsrörelsen, och att vi ser sambanden mellan aktivism och politik.
Men jag är också otroligt imponerad av alla de partipolitiskt obundna aktivister som nu, konsekvent under hela 70 veckor har strejkat för att uppmärksamma och synliggöra hur mycket mäns våld påverkar våra liv och vilka konsekvenser det ger.
Julafton, Nyårsafton, Långfredag och Midsommarafton. Oavsett väder och oavsett högtid har kvinnostrejkare runtom i Sverige valt att med en skylt, tyst stå och representera alla de kvinnor, barn och transpersoner som på olika sätt och i olika grad drabbas av mäns fruktansvärda våldshandlingar.
Jag vill vara tydlig med, att det här inte är ett samhälle som vi i Feministiskt initiativ vill leva i. Vi kommer aldrig acceptera ett samhälle där kvinnor, barn och transpersoner kränks, utnyttjas, misshandlas, våldtas och mördas.
Därför bjuder vi in alla som vill leva i ett jämställt och jämlikt samhälle, fritt från våld och sexuella övergrepp att tillsammans med oss, visa att vi inte tänker backa en enda millimeter. Både genom att kvinnostrejka, och genom att engagera er tillsammans med oss i Feministiskt initiativ.
Det är dags för verklig förändring. Och den förändringen kräver en politik som har en antirasistisk feministisk ideologisk grund.
Feministiskt initiativ driver den politiken, som det största partiet utanför riksdagen med mandat i 12 kommuner och en region. Men det här är en viktig kamp som bara kan vinnas om vi står enade. Över partigränser och tillsammans med civilsamhället. Så låt oss stå enade.
För oss är mäns våld mot kvinnor inte bara en valfråga, utan en fråga som angår alla, varje dag, året runt.
Mer debatt
- Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022
Inför fascistiska yttringar måste svaret vara mer demokrati
- Teysir Subhi, Partiledare, kommunpolitiker & riksdagskandidat 2022.
STÄRK UNGDOMAR FRÅN GRUNDEN FÖR ATT FÖREBYGGA GÄNGVÅLDET
- Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022
Sex månader av krig i Ukraina. Nu behövs en på riktigt feministiskt utrikes- och säkerhetspolitik!