Lotten Sunna, Riksdagskandidat för Fi 2018

Mammor förtjänar mer

27 maj 2018

Idag är det Mors dag och vi hoppas ni mammor blivit bjudna på en fika! Men mammor har förtjänat mycket mer än en fika. Vi har valt att ha finalen för vårt pensionsupprop just idag för att mammor förtjänar mer.

Mammor som burit oss under sitt hjärta. Mammor som uppmuntrat våra trevande försök att upptäcka världen och hitta vår plats i den. Mammor som pausat sin egen utveckling och sitt eget sociala liv för att de satte oss högst på sin lista av prioriteringar. Mammor som strök vår panna när vi var sjuka. Mammor som tröstade oss när vi var ledsna. Mammor som fanns där när vi behövde dem.

Och jag vill säga. Alla, oavsett kropp, som tagit ansvar för ett barn, ska inte straffas för det på ålderns höst. Vi har ett pensionssystem som gynnar den som bara arbetar hela tiden.

Omsorg om barn. Omsorg om åldrande föräldrar. Ideellt arbete. Konstnärlig verksamhet. Studier. Har inget värde alls i pensionssystemet.

De som drabbats av perioder av arbetslöshet eller sjukdom tappar stort.

Den som kom hit mitt i livet kan aldrig komma ikapp, även om de arbetat decennier i Sverige.

Unga, som är runt 20, får reklam från banker att de borde börja pensionsspara. Och bankerna har rätt. Det borde de, under nuvarande system. Det är galet, unga människor borde spara till och förverkliga sina drömmar om vad deras liv ska bli. Inte oroa sig för pensionen. Och är de dessutom barn till någon som haft låg inkomst eller kommit till Sverige som vuxna, kan de tvingas hjälpa till att försörja dem med.

Det är inte ok.

Jag växte upp på 70-talet. Jag kan säga att jag funderade inte på pension överhuvudtaget på väldigt länge. Det orangea kuvertet kom och siffrorna varierade och var hyfsat obegripliga och jag var trygg i löftet om att de 18,5 % som betalats in på min lön skulle garantera att jag klarar mig när jag blir gammal. Tjänstepension som jag tjänade in lite här och där skulle bli en bonus.

Inte förrän i förra valrörelsen började jag förstå att något var allvarlig fel. Förtvivlade mail strömmade in från äldre kvinnor som helt enkelt inte klarade vardagen. Vi mötte människor ute på gator och torg som berättade hur pensionen inte räckte till ens det mest grundläggande.

Det sägs att pensionssystemet är könsneutralt. Ja, neutralt överhuvudtaget. Men i en verklighet där mer än hälften av alla kvinnor som går i pension, gör det med så låg pension att någon del är garantipension och där över 90 procent av dem som får den allra lägsta nivån, äldreförsörjningsstöd, är utrikes födda är systemet inte neutralt. All diskriminering och alla orättvisor som funnits tidigare i livet, inte bara cementeras, utan exploderar i pensionskuvertet.

2016 skrev jag en rapport som F! lanserade i Almedalen det året. Den innehåller att komplett förslag på ett nytt pensionssystem.

Ett system där staten tar tillbaka ansvaret för pensionerna istället för att skyffla över det på arbetsgivare, individer och deras barn. Ett system som ser andra värden än lönearbete. Som ger plats för studier, sjukdom, föräldraskap och annat som ett liv ska kunna innehålla. Som ser att alla som bor här, ska kunna ha en ekonomisk grundtrygghet på gamla dagar. För att det ska bli verkligt behöver vi skrota det system vi har.

Under tiden behöver vi ta till akuta åtgärder för dem som har det sämst. Vi börjar med att höja garantipensionen till 11.800 kronor i månaden för att få upp alla till EU:s gräns för fattigdom. Vi ska inte ha fattigpensionärer i Sverige.

Jag lovar att den första motion jag kommer att lägga i riksdagen kommer att vara denna.

Men vi väntar inte, vi har jobbat ett år med att prata pensioner och samla in namnunderskrifter för ett nytt pensionssystem. Oavsett regering efter valet, är det en fråga som inte kan gömmas undan. Vi har över 10.000 namnunderskrifter som vi ska överlämna till Annika Strandhäll och Pensionsgruppen.

Vi har, tillsammans med andra aktörer utanför riksdagen, som pensionärsorganisationerna, Pensionsrättvisa och Tantpatrullen lyckats lyfta pensionsfrågan så att alla idag är medvetna om att det inte håller. Det kan vi läsa om på löpsedlarna varje dag. De åtgärder som föreslagits från regering och riksdag räcker inte. Vi behöver göra om och göra rätt.

Vill du göra något för din mamma? Gärna en blomma på Mors dag. Men ännu hellre: Rösta för en rosa pensionspolitik i september.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik