Farida al-Abani, Tidigare partiledare för Fi, 2019-2022.

Låt Aquarius fortsätta att rädda liv

8 december 2018

Nyligen meddelande Läkare utan gränser och SOS Méditerranée att de avslutar sin räddningsverksamhet med fartyget Aquarius. Ett fartyg som hjälpt rädda över 30 000 personers liv på Medelhavet.

De avslutar inte för att de saknar resurser. Tvärt om är stödet till dessa organisationer enormt och kommer enbart från privata donationer. De avslutar inte för att människor slutat ta sin tillflykt över Medelhavet med båt. Tvärt om är antalet människor som dött i Medelhavet fler än någonsin, mer än 2000 person har i år drunknat och dött på flykt i Medelhavet.

Svaret på varför de avslutar sin verksamhet är tyvärr att den rasistiska, nationalistiska och flyktingfientliga politiken som gror i EU och bland flera EU-länder. Det är till följd av den politiken som räddningsfartyg får stå vilande till bättre tider, tider då dessa fartyg kan få stöd av politiken istället för att motarbetas.

Läkare utan gränser och SOS Méditerranées arbete för att rädda liv bör hyllas. När flera EU-länder gör allt vad de kan för att försvåra för att människor ska kunna fly till Europa så arbetar dessa organisationer på det fredsskapande sätt som EU egentligen är tänkt att göra.

Det är med sorg vi mottog informationen om att fartyget Aquarius inte kommer försätta med sina viktiga livräddande insatser och det är med sorg vi inser vilka konsekvenserna det kommer att innebära. Människor kommer försätta fly men fler kommer att möta en dödlig utgång i och med dagens politik. Feministiskt initiativ kommer försätta att stå på de asylsökandes sida och se till att deras rättigheter respekteras. Precis som vi gjort under våra år i EU-parlamentet kan ni räkna med att det är den politiken vi kommer fortsätta driva framöver. Både inom och utanför EU.

Farida al-Abani, migrationspolitisk talesperson

Soraya Post, EU-parlamentariker

Jaime Gomez, Utrikespolitisk talesperson

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik