Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Kvinnor har universell rätt över sin kropp

5 augusti 2018

Den 1 augusti trädde i kraft en ny lag i Danmark som förbjuder ansiktstäckande klädsel på offentlig plats. Många har kritiserat lagen för att den riktar sig mot religiösa minoriteter.

Förtrycket mot kvinnor grundar sig på en global föreställning om att män har rätt att kontrollera kvinnors sexualitet. I vissa länder utsätts kvinnor som tar på sig slöjan för våld, i andra utsätts kvinnor som tar av sig slöjan för våld. Det är uppseendeväckande hur samhället på olika sätt vill diktera hur kvinnor ska klä sig. Kvinnors kroppar omvandlas till nationens symboler.

Danmark, som under en tid har börjat gå på nationalismens väg, kommer nu att dela plats med andra länder som Frankrike, Belgien, Nederländerna och Bulgarien där liknande lagar har lagstiftats. Att förbjuda ett plagg som några kvinnogrupper använder är ett sätt att legitimera förtrycket.

Feministiskt initiativ står för en konsekvent feminism. Kvinnor har en universell rätt att leva fria från mäns våld, oavsett val av klädsel.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik