Farida al-Abani, Tidigare partiledare för Fi, 2019-2022.

Kristdemokraterna och den rasistiska pandemin

3 april 2020

Jag förvånas inte längre av dig Ebba Busch. Jag bryr mig inte om vad du tycker längre, för först och främst bryr jag mig om de människor som dina ord drabbar.

Att under vår värsta kris i modern tid gå till attack mot migration och beskylla människor för att skada sig själva är inte bara djupt omoraliskt och okristet, det är även ovetenskapligt.

Prata inte om områden du inte känner till. Prata inte om kultur du inte vet något om. Prata inte om folkhälsa som du inte har någon kunskap i. Prata inte om integration som du ständigt motverkar genom din retorik och politik.

Som partiledare, folkhälsovetare och nyligen verksamhetschef över ett kulturhus i Tensta kan jag berätta ett och annat om kultur för dig, vad som påverkar människors hälsa och hur verkligheten du inte känner till ser ut.

Du talar om att människor i ”utsatta områden” har låg tillit. Jag ska berätta för dig vad som ger låg tillit. Det har långt ifrån med kultur att göra.

 • Att bo i ett område där allt som heter samhällsservice flyttar ut och iväg.
 • Att behöva åka en eller flera stationer för att handla nödvändiga råvaror, komma till en bra skola, eller närmaste vårdcentral. Allt detta på grund av det fria skolvalet och vårdvalet som ökar segregationen och ohälsan.
 • Att bo i ett område där den enda satsningen är ombildningar som ändå ingen har råd att skriva under på, där bostadsbristen och trångboddheten är ett faktum. Kom ihåg att det var Alliansen som sålde en stor del av allmännyttan och lämnade folket utan val.
 • Att begränsas i sin rörlighet för att kollektivtrafiken är för dyr att ta. Och numera för farlig att stiga på.
 • Att år ut och år in behöva kämpa för att behålla mötesplatser och gång på gång bli besviken när dessa stänger igen.
 • Att se ens område porträtteras som farligt, otryggt och oönskat i media. Och att höra politiker tala illa om migration och människor med migrationsbakgrund.
 • Att höra ens barn berätta om rasismen och islamofobin de utsätts för i, samt till och från, skolan.
 • Att bo i ett område där arkitekturen är gjord för att människor endast ska kunna sova där och inte leva där.
 • Att inte ha råd att använda RUT-bidrag för läxhjälp hemma och samtidigt inte ha möjlighet att skicka barn till öppen läxhjälp för att dessa organisationer saknar lokaler att vara i.
 • Att gång på gång ha trasiga rulltrappor som tvingar folk att vänta på en hiss där social distansering är omöjligt ifall en inte ska vänta en hel dag. För även i förorten ska barn hämtas och människor ta sig till och från arbetet.
 • Att dagligen mötas av vakter vid ens centrum och vid spärren på väg till jobb och skola.
 • Att ha ”ljudterror” i ens port för att det ska skrämma bort brottslingar, men istället skrämmer det alla andra och hindrar folk från att röra sig fritt.
 • Att behöva säga att man bor i Spånga istället för Tensta för att man är rädd över hur andra ska se på en.

Folkhälsan styrs idag av flera faktorer där socioekonomi är den främsta. Att skylla på migrationen och integrationen när det gäller spridning av smitta, samtidigt som vi vet vilka grupper som är de som har råd att ta flyg och tåg till platser andra aldrig skulle drömma om, är inte bara tecken på okunskap utan ett tecken på din ovilja att motverka rasism. Det enda du gör är att cementera stereotyper och myter. Ditt och ditt partis agerande får andra människor betala ett högt pris för.

Du kan välja att vara del av lösningen eller del av den rasistiska pandemin.

Farida al-Abani,
partiledare

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik